Vlădoiu: România are un deficit de specialişti,e nevoie de locuri de muncă plătite"ca afară"

Epoch Times România
01.11.2012

România ar trebui să fie cunoscută peste hotare pentru forţa calificată de muncă, nu ieftină, iar pentru a atrage specialiştii care lipsesc în multe domenii este nevoie de locuri de muncă bine plătite, care să concureze cu cele din afară, a declarat preşedintele UCCIBR, Nasty Vlădoiu.

"Forţa calificată de muncă nu există în mai multe zone. Avem un deficit de ingineri, medici şi alte categorii profesionale. Sunt anumite ramuri ale industriei care au rămas fără ingineri, cum ar fi industria constructoare de maşini şi de componente pentru industria constructoare de maşini. De asemenea, este nevoie de o bursă a locurilor de muncă bine plătite, care să concureze cu cele din afară. În acest fel, mulţi se pot întoarce în ţară în momentul în care preţul muncii lor este comparabil cu cel din exterior. Degeaba faci o prezentare a locurilor de muncă care niciodată nu vor avea succes pentru că omul, în mod natural, este atras de câştigul mult mai mare pe care îl oferă pieţele internaţionale contra celor neproductive din punct de vedere salarial din România", a menţionat preşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie Bilaterale din România (UCCIBR), Nasty Vlădoiu.

Acesta a subliniat că reconversia profesională, "cu toate încercările de a forma o clasă de forţă de muncă calificată nu a ajuns la parametrii la care au fost aşteptările iniţiale".

"Reconversia profesională poate fi o variantă, dar eu cred ar trebui avută în vedere calificarea efectivă a muncii. Procesul educaţional trebuie să aibă în vedere calificarea forţei de muncă. Nu toată lumea trebuie să se forţeze să ajungă în zone de studii superioare şi să facă facultăţi particulare doar de dragul de a le face. Poate să devină, de ce nu, un funcţionar sau un muncitor calificat, un profesionist calificat care poate fi mult mai util societăţii decât cel care, în mod forţat, vrea să ajungă în zona intelectualilor sau a celor cu studii superioare sau de profil", a mai spus Vlădoiu.

Preşedintele UCCIBR susţine că o variantă ar fi calificarea la locul de muncă. "Există anumite situaţii în care cei care sunt angajaţi pe anumite posturi, pot în scurt timp, prin cursuri de specializare şi de calificare, să ajungă în categoria forţei de muncă calificate. Reconversia profesională este una dintre problemele care se pun acum datorită faptului că multe dintre profesiile din România au dispărut şi, atunci, sigur că reconversia profesională ar aduce în zona calificării de care este nevoie ocuparea locurilor de muncă".

Preşedintele UCCIBR a subliniat că nici în sectorul IT&C nu avem forţă de muncă calificată, ci există doar "inventivitatea românului, a celui care a absolvit un liceu pe vremuri, care se făcea aşa cum trebuie".

"Nu există specialişti şcoliţi în acest sens. Inventivitatea şi inteligenţa românului nu este suficientă pentru a obţine forţa calificată în adevăratul sens al cuvântului", a mai spus Vlădoiu.

Acesta a subliniat că nu mai există maiştri, cei care terminau un liceu sau făceau o şcoală profesională, după care se specializau şi ajungeau maeştri într-un anumit sector de activitate.

România trebuie să fie cunoscută peste hotare ca forţă calificată de muncă, nu ieftină

"România trebuie să fie cunoscută peste hotare ca foţă de muncă calificată, nu ieftină. Mâna de lucru trebuie să fie competitivă la nivel internaţional, iar preţurile pentru vânzarea prestaţiei respective să fie concurente cu cele din străinătate, astfel încât şi brandul de ţară să crească promovând profesionişti, care au o calitate indubitabilă şi un profesionalism de necontestat", a mai spus preşedintele UCCIBR.

Acesta a subliniat că România avea branduri "bine văzute la nivel internaţional" la nivel de ramuri economice, ramuri industiale, aşa cum a fost industria producătoare de mobilă, industria pentru echipamentele petroliere, de extracţie, pe zone de industrie uşoară.

"În industria lemnului eram recunoscuţi, erau branduri consacrate, existau magazine pe care scria 'mobilă românească'. Iată că această perioadă de tranziţie a făcut ca România să nu mai fie prezentă pe anumite pieţe. La nivelul Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie Bilaterale din România încercăm să recâştigăm pieţele tradiţionale româneşti: China, spaţiul ex-sovietic, Orientul Mijlociu, unde eram prezenţi cu anumite produse şi chiar concuram pentru locurile fruntaşe în acele pieţe. Putem să gândim o strategie de recâştigare a pieţelor tradiţionale, dar şi produsul respectiv, românesc, trebuie să fie de calitate", a mai spus Vlădoiu.

Acesta a subliniat că, în România, potenţial de dezvoltare îl au: sectorul energetic, sectorul IT, industria uşoară, a încălţămintei şi industria textilă, industria farmaceutică.

"Serviciile medicale private au fost foarte interesante pentru investitori pentru că în momentul în care sistemul de stat a fost deficitar în ceea ce priveşte furnizarea de servicii de calitate, sistemul privat a luat locul şi a speculat această oportunitate", a mai spus preşedintele UCCIBR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor