Sturza către Candu: Reprezentantul ţarului a ocupat „democratic” tronul Moldovei datorită guvernului

Fostul premier Ion Sturza răspunde văicărelilor apocaliptice ale lui Andrian Candu, care afirmă că în ianuarie 2016 Moldova a trecut prin momente grele, la mâna "serviciilor".
Ion Sturza
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, încearcă prin intermediul posturilor TV conduse de Vlad Plahotniuc să lustruiască faţa actualei guvernări. Astfel, potrivit UNIMEDIA, acesta a declarat că „Anul 2016 a început foarte greu. Cu lipsă de încredere totală din partea cetăţenilor şi cu o lipsă de încredere totală din partea comunităţii internaţionale”.

În opinia şefului legislativului, Guvernul Filip şi-ar fi început calea „cu zero buget, cu pericol ca în două - trei luni să nu mai fim în stare să plătim salarii şi pensii, cu un potenţial protestatar foarte mare din partea societăţii şi spirit revoluţionar amestecat cu lucruri intense a unor servicii secrete care puteau în acea perioadă, în luna ianuarie - februarie, să distrugă Republica Moldova pe nivele diferite, inclusiv cel al Ucrainei de est”.

„Prin ce am trecut noi în ianuarie la formarea Guvernului şi nemijlocit pe data de 20 ianuarie când a fost învestit Guvernul, acela era un scenariu foarte bine pus la punct şi exista un pericol foarte mare ca Republica Moldova să nu mai existe astăzi”, a afirmat Andrian Candu.

În replică, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza i-a reproşat preşedintelui Parlamentului că încearcă să scoată compătimire şi lacrimi de la moldoveni.

„Nu inventaţi scenarii apocaliptice şi conspiraţii. Dacă s-au implicat „servicii” în situaţia dramatică din ianuarie 2016, acestea au fost cele care v-au sprijinit să puneţi mâna pe toată puterea în Moldova. Nu mă siliţi să dau detalii şi nume, mai sunt unii în funcţii... Alţii şi-au „cerut iertare”. Un ciolănel cu fasole la bătrâneţe este exact... ce nu ştiam noi... că ne trebuie”, a scris Sturza pe pagina sa de Facebook.

Acesta a mai precizat că unii „parteneri de dezvoltare” ar fi fost convinşi de pericolul tancurilor ruseşti prin şantaj şi corupere, adăugând că acesta nu ar fi fost decât „un argument penibil care, în timp, s-a dovedit că nu stă în picioare”.

„Astăzi, cu concursul domniilor voastre, reprezentantul ţarului a ocupat „democratic” tronul Moldovei, erodând şi puţinul din speranţa moldovenilor de a fi un stat cu adevărat civilizat, european. Reuşiţi să daţi salarii şi pensii? Din datorii? Din pomana „partenerilor” speriaţi că la hotarele lor poate să apară o nouă zonă de instabilitate?

Ştiţi foarte bine şi trebuie să o spuneţi şi moldovenilor: ajutorul financiar acordat astăzi de europeni şi români nu mai este un element de dezvoltare. Este în exclusivitate o operaţiune de securitate la hotarele estice. „Bună” logică: nu sunteţi „cei mai iubiţi dintre pământeni” pentru că aţi salvat ţara de dispariţie! Nu, domnule Candu! Moldova va „dispare” natural, prin depopulare. Şi fiţi liniştiţi, cetăţenii vă vor vota, dar cu picioarele, plecând din ţară, în disperare”, se mai arată în postarea ex-premierului moldovean.

Totodată, Ion Sturza a ţinut să vină şi cu un sfat pentru şeful Parlamentului, punctând că oamenii ar putea încă să-l mai iubească, întrucât „Sunteţi un om tânăr, cultivat, sper bine intenţionat. Un lucru simplu trebuie să faceţi: vorba Domnului, să vă 'lepădaţi de Satana'”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe