Rusia trimite avioane de luptă Su-33 pentru a apăra forţele arctice în mijlocul expansiunii militare

Avioane de luptă ruseşti Su-33.
Avioane de luptă ruseşti Su-33. (Captură Foto)

Rusia a adăugat o nouă flotă de avioane de luptă Su-33 la contingentul său militar tot mai mare din zona Arctică, a declarat un purtător de cuvânt al Marinei ruse. Kremlinul a fost preocupat în ultimele câteva luni de intensificarea prezenţei sale în regiunea polară bogată în resurse, în ciuda criticilor repetate ale NATO, arată International Business Times.

Noile avioane Su-33 vor forma unităţi de apărare aeriană pentru armata rusă din zona Arctică, a raportat agenţia de ştiri Sputnik. Avioanele de luptă au fost utilizate anterior pentru a apăra navele Flotei Nordice în cadrul unor expediţii mai lungi.

Adăugarea flotei de avioane Su-33 are loc la câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale din zona Arctică vor primi peste 140.000 de tone de provizii până la sfârşitul acestui an.

Activitatea armatei ruse a atras o monitorizare internaţională intensă de când liderul rus Vladimir Putin a ordonat anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014. Pe de altă parte, NATO şi-a intensificat prezenţa militară în estul Europei, acuzând în acelaşi timp Rusia de susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei.

Putin a promis la începutul anului că va revizui armata ţării până în anul 2020 şi a cheltuit resurse considerabile pentru îmbunătăţirea forţelor din zona Arctică, care este bogată în resurse naturale.

Kremlinul urmăreşte ca până în 2018 să dispună de o unitate în zona Arctică care se poate susţine singură, fiind dotată cu componente terestre, maritime şi aeriene, a declarat un oficial al apărării ruse în luna aprilie pentru agenţia de ştiri TASS.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.