Vlad Gribincea: Legea ONG-urilor limitează drastic cooperarea dintre ONG-uri şi partidele politice

Iniţial, în prima lectură, socialiştii au votat pentru acest proiect, săptămâna trecută au susţinut adoptarea acestui proiect de lege în lectura a doua, iar acum refuză să voteze.
Vladislav Gribincea, Centrul de Resurse Juridice din R. Moldova (ipre.md)
Maria Maevschi
02.06.2020

În contextul în care preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi prim-ministrul Ion Chicu, se opun cu ardoare legii ONG-urilor, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vlad Gribincea, a punctat că acest proiect de lege a fost elaborat de Ministerul Justiţiei împreună cu Societatea Civilă timp de 3 ani.

„În anul 2018, acest proiect a fost aprobat de Guvern şi de Parlament în prima lectură, dacă nu greşesc şi PSRM a votat atunci. Acest proiect trebuia să fie adoptat în lectură finală în toamna anului 2019 înainte de căderea Guvernului Sandu, era deja acordul politic pentru care a votat inclusiv PSRM. Săptămâna trecută, PSRM susţinea adoptarea acestui proiect de lege în lectura a doua”, a explicat Gribincea în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Totodată, juristul se întreabă retoric „unde e destrămarea integrităţii Republicii Moldova” în acest proiect, punctând că în actuala redactare a noii legi a Organizaţiilor Nonguvernamentale nu există nimic care ar putea submina autoritatea statului.

Din contra, a subliniat Gribincea, proiectul de lege clarifică foarte clar care sunt limitele activităţii ONG-urilor şi limitează drastic cooperarea dintre ONG-uri şi partidele politice.

Amintim că Parlamentul de la Chişinău se află în carantină după ce un deputat socialist a declarat că este infectat cu virusul Wuhan. În acest context, unii deputaţi ai opoziţiei, care şi-au făcut teste şi au avut rezultate negative, au declarat că Parlamentul ar trebui să muncească, la fel ca medicii, şi să voteze noua lege a ONG-urilor pentru ca R. Moldova să poată beneficia de cea de-a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară UE în valoarea aproximativă de 600 milioane lei.

Acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât atât preşedintele Dodon a declarat că această lege nu va ajunge să fie implementată chiar dacă va întruni numărul necesar de voturi.

„Chiar şi dacă această lege va fi votată în Parlament, nu ştiu prin ce minune, atunci eu, în calitate de preşedinte, nu voi semna această lege şi nu o voi promulga”, a afirmat Dodon, specificând că va tergiversa intrarea în vigoare a acestei legi, cel puţin până în septembrie, în cazul în care va afi votată de Parlament.

Precizăm că la 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidenţiale, iar în septembrie se va da start campaniei electorale, iar cele mai multe voci critice de la Chişinău consideră că această lege l-ar opri pe şeful statului să beneficieze de fundaţia „Din Suflet” a soţiei preşedintelui.

Premierul ar trebui să renunţe să promoveze cu tot dinadinsul dreptul fundaţiei „Din Suflet” a Galinei Dodon de a finanţa campania electorală a lui Igor Dodon. „Pentru Chicu interesele fundaţiei 'Din Suflet' echivalează cu interesele R. Moldova. Iată aşa logică are prim-ministrul ţării…”, a scris deputatul PAS Sergiu Litvinenco pe pagina de socializare, în acest context.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor