Vlad Filat: Pentru îmbunătăţirea calităţii drumurilor şi sporirea rezistenţei lor trebuie utilizate tehnologii şi materiale noi

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat la 19 iulie curent şedinţa Consiliului Fondului Rutier. În cadrul şedinţei, şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor, Vitalie Panurco a prezentat un raport despre desfăşurarea lucrărilor de reparaţie şi întreţinere a drumurilor şi măsurile întreprinse pentru asigurarea siguranţei la trafic.
Tatiana Chiriac
20.07.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat la 19 iulie curent şedinţa Consiliului Fondului Rutier. În cadrul şedinţei, şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor, Vitalie Panurco a prezentat un raport despre desfăşurarea lucrărilor de reparaţie şi întreţinere a drumurilor şi măsurile întreprinse pentru asigurarea siguranţei la trafic. El a menţionat că, în primele şase luni ale acestui an, pentru întreţinerea drumurilor au fost utilizate 490,5 milioane lei, iar alte 74 de milioane au fost utilizate pentru lucrări de proiectare, achiziţionare de utilaj, crearea de spaţii verzi în zonele de protecţie a drumurilor, reparaţia construcţiilor inginereşti şi altele.

La eveniment au mai participat viceprim-ministru, ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatolie Şalaru, reprezentanţii Administraţiei de Stat a Drumurilor şi a companiilor din domeniu.

Vitalie Panurco a spus că, de la începutul anului 2012, au fost efectuate lucrări de reparaţie şi întreţinere pe o lungime totală de 5380 km, dintre care 2430 km sunt drumuri naţionale.

Şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor a specificat că, pentru protejarea reţelei de drumuri publice şi depistarea unităţilor de transport cu depăşirea sarcinii pe osie, pe drumurile publice activează 30 de echipe mobile, iar de la începutul anului au fost verificate 9116 unităţi de transport, dintre care la aproape o mie au fost depistate nereguli.

Vitalie Panurco a precizat că o atenţie sporită se acordată securităţii circulaţiei rutiere. Astfel, în acest an au fost instalate 6370 indicatoare rutiere noi şi mai mulţi stâlpi de ghidare cu dispozitive reflectorizante.

În cadrul şedinţei s-a discutat de asemenea despre implementarea noilor tehnologii în construcţia drumurilor şi asigurarea calităţii reparaţiei şi întreţinerii drumurilor, despre reţeaua de laboratoare şi dotarea acestora, dar şi despre controlul calităţii pe teren şi implementarea sistemului de management al calităţii. Un alt subiect abordat a fost sistemul de taxare de tip „vinietă" şi posibilităţile de implementare a acestuia în Republica Moldova.

Prim-ministrul Vlad Filat a spus că pentru îmbunătăţirea calităţii drumurilor şi sporirea rezistenţei lor trebuie utilizate tehnologii şi materiale noi.

„Trebuie să utilizăm tehnologii noi de construcţie a drumurilor şi să le adaptăm la condiţiile meteo actuale. În acest an am avut pentru prima dată temperaturi la suprafaţa solului de peste 70 de grade, iar în astfel de cazuri drumurile se deformează nu doar din cauza transportului de mare tonaj", a spus Vlad Filat.

Premierul a menţionat de asemenea că trebuie impuse noi cerinţe pentru asigurarea garanţiei lucrărilor de către companiile care le execută. De asemenea, Filat a solicitat factorilor responsabili să utilizeze cu maximă eficienţă banii alocaţi pentru acest domeniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor