Ponta: România are datoria de a acorda cetăţenie moldovenilor, indiferent de nemulţumirile europene

Victor Ponta (Lavinia Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
17.07.2012

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Chişinău, că România are datoria istorică de a acorda cetăţenia română celor din Republica Moldova, indiferent de nemulţumirile europenilor în acest sens.

Întrebat dacă prin schimbarea conducerii Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie s-a încercat blocarea procesului de redobândire a cetăţeniei române şi penalizarea moldovenilor pentru că l-au simpatizat mereu pe Băsescu, premierul Victor Ponta a răspuns în glumă că ”a fost o perioadă în care şi românii îl simpatizau pe domnul Băsescu şi a trecut acea perioadă”.

”Dimpotrivă, prin toate schimbările, în primul rând de personal, dar după aceea şi de proceduri la Agenţia respectivă îmi doresc ca legea specială pe care noi o avem pentru cetăţenii R Moldova, lege care permite dobândirea cetăţeniei în condiţii cu totul şi totul privilegiate nu doar să rămână, nu doar să producă efecte în continuare, dacă se poate să funcţioneze şi să fie aplicată chiar mai bine de până acum”, a mai precizat Victor Ponta.

Premierul a mai spus că a fost întotdeauna ”un partizan al ideii că, indiferent de anumite nemulţumiri care există pe plan european, noi avem o datorie istorică de a procesa şi de a acorda cetăţenia română celor din R. Moldova şi nu-mi voi schimba niciodată această părere”.

Premierul moldovean, Vlad Filat, l-a corectat, precizând că este vorba de redobândirea cetăţeniei, nu de acordarea cetăţeniei.

Premierul Victor Ponta a demis-o săptămâna trecută pe Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Nicoleta Eucarie.Aceasta a fost înlocuită cu fostul secretar de stat al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Gheorghe Emacu.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de demiterea preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Nicoleta Eucarie.

”Sper să nu fie afectat procesul de acordare a cetăţeniei pentru cetăţenii R. Moldova. Mă îngrijorează că s-a produs o schimbare la Agenţia pentru Acordare a Cetăţeniei. A fost numit un om politic”, a declarat Băsescu în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti şi bloggeri moldoveni, la Bucureşti.

”Sper ca legea să se respecte şi să se meargă pe acest grad de creştere a numărului de burse, dar şi de acordare a cetăţeniei române. Consider o mare nedreptate a istoriei, ca cetăţenii Republicii Moldova să nu poate circula fără graniţe în UE”, a adăugat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor