Gazoductul Ungheni-Iaşi va fi operaţional la sfârşitul lui 2013, au declarat Filat şi Ponta

Victor Ponta (Lavinia Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
17.07.2012

Interconectarea sistemelor de gaze dintre România şi Moldova vor fi gata până în 2013 prin gazoductul Iasi-Ungheni, au anunţat la Chişinău premierii Victor Ponta şi Vlad Filat.

Cei doi au semnat o declaraţie comună pentru derularea proiectului energetic, dar şi pentru alte iniţiative între cele două ţări. "Aş mai vrea să vă spun că eu personal sunt bucuros că am ajuns să semnăm această declaraţie comună care stabileşte şi termeni concreţi în vederea implementării proiectelor din domeniul energetic, ceea ce urmează să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova - este vorba de gazoductul Ungheni-Iaşi. În acest sau vizavi de acest proiect am stabilit date concrete - până la sfârşitul anului 2013, acest proiect urmează să fie unul funcţional", a declarat Filat.

"În acelaşi rând, am convenit asupra lansării - în implementare, asta înseamnă că fiind prim pas semnarea protocolului sau acelui a acord memorandum în vederea construcţiei liniei de interconexiune electrică Iaşi-Ungheni, cu puterea de 400 de kilovolţi, finalizarea proiectului Goteşti-Fălciu, de 110 kilovolţi şi, sigur, continuarea în implementare a interconexiunii Bălţi-Suceava, de 400 de kilovolţi. S-au stabilit termene foarte concrete (...) şi eu sunt absolut sigur că aceste termene vor fi în implementare, aşa cum ne-am propus", a adăugat premierul moldovean.

Şeful Executivului din Rep. Moldova a precizat şi celelalte acorduri între cele două ţări, printre acestea menţionând protocolul intre ministerul Educaţiei de la Bucureşti şi cel de la Chişinău, un acord pe Justiţie.

"Sigur, trebuie să menţionăm semnarea acordurilor bilaterale. Primul vizează protocolul de colaborare între Ministerele Educaţiei de la Bucureşti şi Chişinău. În urma acestui protocol semnat, 5.000 de tineri din Republica Moldova urmează să beneficieze de condiţii în care să-şi facă studiile în România. Eu vreau ca aceşti tineri, făcând carte în România, să revină ulterior acasă, să contribuie la modernizarea şi edificarea Republicii Moldova ca fiind stat democratic, care oferă cetăţenilor drepturi, libertăţi şi bunăstare. În acest context, vreau să mulţumesc statului român pentru această deschidere şi oportunitate oferită tinerilor din Republica Moldova pe parcursul a 20 şi de ani", a spus Filat.

"Acordul semnat în domeniul justiţiei este la fel de important, nu ţine doar de schimb de experienţă şi expertiză, dar şi de colaborarea dintre instituţiile relevante din acest domeniu", a mai precizat el.

"De asemenea, premierul Victor Ponta a ţinut să le mulţumească partenerilor moldoveni care l-au invitat la Chişinău încă "din prima zi de preluare a mandatului", menţionând că "încă de la început a avut absolută determinare de a continua lucrurile bune începute" şi i-a asigurat pe moldoveni că România îi va sprijini în continuare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor