Vlad Filat, înainte de vizita la Moscova: Integrarea europeană nu împiedică relaţiile bune cu Rusia

Premierul moldovean, Vlad Filat (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
09.09.2012

Prim-ministrull Vlad Filat a declarat, înaintea vizitei pe care o va efectua la Moscova, că integrarea europeană a R. Moldova nu vine în contradicţie cu bune relaţii cu Federaţia Rusă.

”Eu nu ştiu cine şi de unde a luat că integrarea europeană a Republicii Moldova vine în contradicţie cu bune relaţii, în cazul dat este vorba de Federaţia Rusă. Republica Moldova are necesitate în a avea relaţii foarte bune cu toţi partenerii săi. Relaţiile cu Federaţia Rusă urmează a fi aduse în conformitate cu cele scrise în acordurile bilaterale, cele declarate de atâtea ori. Aici am în vedere Parteneriatul Strategic. Eu nu am în vedere doar activităţile care vizează domeniul economic. Aici este vorba şi de domeniul umanitar, care vizează educaţia, cultura, sutele de mii de oameni din Republica Moldova care muncesc în Federaţia Rusă şi aşa mai departe”, a precizat Vlad Filat, într-un interviu acordat postului Europa Liberă.

Premierul R. Moldova a declarat că întâlnirea cu preşedintele Vladimir Putin şi cu omologul rus, Dmitri Medvedev, are loc la solicitarea Chişinăului, iar agenda discuţiilor este ”complexă”. Ea vizează ”domeniile de cooperare între ţara noastră şi Federaţia Rusă. Sigur, este vorba de domeniul economic, de condiţiile în care comercializează agenţii economici din Republica Moldova şi aici nu mă refer doar la producătorii de vinuri sau exportatorii de fructe. Este vorba de întreaga gamă de produse care sunt produse în Republica Moldova şi ulterior exportate în Federaţia Rusă. Este vorba şi despre importul de gaze naturale din Federaţia Rusă. Avem să discutăm mai multe la acest capitol. Nu e vorba doar de contractul care vizează preţul la gaz, tranzitul gazului natural. Este vorba şi de calitatea acestui gaz, formula de calcul. Dar este vorba şi de datoriile care s-au acumulat pe parcursul timpului, în partea stângă a Nistrului, în regiunea transnistreană”, a explicat Filat.

Totodată, discuţiile vor viza şi conflictul transnistrean, în a cărui rezolvare Rusia deţine ”un rol important”, dar decizia va fi luată în R. Moldova.

„Federaţia Rusă este participant în procesul de negocieri în formatul 5+2. Federaţia Rusă, de rând cu Ucraina şi OSCE, sunt părţi garante, aşa cum sunt calificate ele în acest proces de negocieri. Sigur, rolul Federaţiei Ruse este unul important şi nu trebuie să negăm acest lucru. Însă, decizia vizavi de soluţionarea conflictului transnistrean urmează să fie luată aici, în Republica Moldova. Aceste temeri, care la bază au speculaţii cinice, foarte des nu fac decât să agite spiritele. Eu dintotdeauna am insistat asupra faptului că orice problemă, cât de complicată n-ar fi ea, întru a fi rezolvată, trebuie să începem de la comunicare care trebuie să treacă la încredere şi, în baza acestei încrederi, să identificăm soluţii viabile de reglementare”, a declarat premierul moldovean, întrebat dacă soluţiile avansate de Moscova ţin cont de interesul R. Moldova.

Vlad Filat va efectua o vizită în Federaţia Rusă, în perioada 10-12 septembrie, la invitaţia omologului său, Dmitri Medvedev.

În cadrul acestei vizite, premierul va avea întâlniri cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cu premierul Dmitri Medvedev, cu preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, şi cu alţi oficiali.

În seara zilei de 10 septembrie, Filat va participa la inaugurarea oficială a Zilelor Culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor