Vlad Filat este dispus să accepte deschiderea unui consulat al Rusiei la Tiraspol

Vlad Filat
Vlad Filat (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.09.2012

Prim-ministrul moldovean Vlad Filat sugerează că nu se mai opune deschiderii unui consulat al Rusiei la Tiraspol, considerând că autorităţile de la Chişinău trebuie să asigure condiţiile necesare pentru ca diplomaţii ruşi să lucreze în interesul cetăţenilor.

"Dacă am deschis consulate ale altor ţări la Bălţi şi Cahul, înseamnă că o putem face şi la Tiraspol. Noi credem că malul stâng al râului Nistru este parte a Moldovei. Este nevoie să oferim facilităţile necesare pentru ca diplomaţii ruşi să lucreze în interesul cetăţenilor care locuiesc acolo şi au paşapoarte ruseşti. Această problemă trebuie soluţionată", a declarat Vlad Filat într-un interviu pentru agenţia Itar-Tass, preluat de Publika.md.

Posibilitatea deschiderii unui consulat rus la Tiraspol a fost ridicată în aprilie la Chişinău de reprezentantul special al Kremlinului pentru dosarul transnistrean, Dmitri Rogozin, în timpul unei vizite în R. Moldova.

Ulterior, atât vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, cât şi premierul Vlad Filat au respins această posibilitate. Vicepremierul Eugen Carpov a declarat atunci că autorităţile de la Chişinău nu pot acredita misiuni consulare la Tiraspol, atâta timp cât convenţiile internaţionale obligă autorităţile să le asigure acestora securitate şi imunitate.

Cu toate acestea, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhamtesin, a declarat recent că un vonsulat al Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană poate fi deschis până la sfârşitul anului.

În prezent, în partea stângă a Nistrului funcţionează o misiune consulară a Ambasadei Rusiei pentru transnistrenii care deţin cetăţenie rusă. Administraţia separatistă de la Tiraspol şi-a manifestat, în repetate rânduri, dorinţa ca Rusia să-şi deschidă un consulat general.

Premierul Vlad Filat se va afla în perioada 10-12 septembrie într-o vizită oficială la Moscova, unde va avea întrevederi cu preşedintele Vladimir Putin şi cu premierul Dmitri Medvedev, iar pe agenda discuţiilor cu oficialii ruşi se va afla şi dosarul transnistrean.

Vizita premierului Vlad Filat la Moscova are loc în condiţiile în care o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 va avea loc în perioada 12 - 13 septembrie, la Viena.

Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc în luna iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor