Vlad Filat a prezidat şedinţa Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova

Premierul Vlad Filat (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
30.03.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat la 29 martie şedinţa Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova, informează Direcţia comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

În cadrul şedinţei au fost aprobate achiziţiile majore pentru următoarele şase luni necesare derulării Programului Compact.

Printre achiziţiile aprobate se numără selectarea companiilor de construcţie pentru reabilitarea primelor şase sisteme de irigare Lopatna, Jora de Jos, Criuleni, Coşniţa, Puhăceni, Roşcani. Cele şase sisteme de irigare, reabilitate în prima etapă, acoperă o suprafaţă de peste 6600 de hectare de terenuri agricole din 13 comunităţi. Reconstrucţia sistemelor de irigare face parte din proiectul Tranziţia la agricultura performantă al Programului Compact, care prevede reabilitarea a până la 11 sisteme de irigare, relatează moldpres.

În contextul realizării obiectivelor de tranziţie la agricultura performantă, au fost aprobate activităţile de consolidare a Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, care vor prelua în gestiune sistemele de irigare reabilitate.

Totodată, membrii Consiliului de Observatori au aprobat procurarea şi livrarea echipamentului destinat creării reţelei naţionale de monitorizare în timp real a cantităţii şi calităţii apei. Acest echipament include până la 10 staţii de monitorizare în timp real a cantităţii şi calităţii apelor de suprafaţă, softuri şi tehnică pentru dotarea instituţiilor care vor forma reţeaua naţională de monitorizare în timp real a calităţii şi cantităţii apei etc. Achiziţiile aprobate vor contribui la îmbunătăţirea managementului resurselor de apă în Republica Moldova.

Programul Compact are o valoare totală de 262 de milioane de USD şi este prevăzut pentru perioada 2010-2015. Proiectele implementate în cadrul programului au scopul să contribuie la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova şi vizează investiţii în reabilitarea drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor