Vlad Filat în vizită la Bruxelles: NATO - o Alianţă a valorilor…

În perioada 27-28 martie, prim-ministrul se va afla într-o vizită la Cartierul General al NATO din Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, dar şi cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne.
Premierul moldovean Vlad Filat, arhivă (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times
28.03.2012

În perioada 27-28 martie, prim-ministrul se va afla într-o vizită la Cartierul General al NATO din Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, dar şi cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne.

Marţi 27 martie, prim-ministrul Vlad Filat a avut deja o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

În cadrul întrevederii, Anders Fogh Rasmussen a menţionat că parteneriatul cu Moldova este foarte important pentru Alianţa Nord-Atlantică, pledând pentru avansarea dialogului politic şi a cooperării bilaterale la un nou nivel. Totodată oficialul a salutat alegerea preşedintelui Republicii Moldova.

În acest context Secretarul General al NATO a precizat că "participarea premierului Vlad Filat la lucrările Reuniunii Consiliului Alianţei Nord-Atlantice a constituit un prilej bun pentru a discuta mai multe aspecte de interes comun, inclusiv modul în care NATO poate sprijini Moldova în promovarea reformelor".

La rândul său, prim-ministrul a declarat că autorităţile Republicii Moldova percep NATO drept o Alianţă a valorilor, pe care le împărtăşeşte şi Moldova şi doreşte să le promoveze împreună cu statele din spaţiul euro-atlantic, raportează Publika.TV.

"Vedem colaborarea noastră drept una distinctă, autonomă şi indispensabilă pentru atingerea standardelor democratice europene şi dezvoltarea capacităţilor ţării de a contribui la asigurarea păcii şi securităţii internaţionale. Noi optăm pentru extinderea dialogului politic şi cooperării practice cu NATO în multiple domenii prevăzute de Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP)", a precizat premierul Vlad Filat.

Totodată, prim-ministrul Vlad Filat s-a întâlnit şi cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, Comisar european pentru mobilitate şi transport. În cadrul acestei întrevederi, oficialii au discutat despre intensificarea dialogului moldo-comunitar, dezvoltarea relaţiilor comercial-economice şi cele ce ţin de domeniul transportului.

"Am reuşit să stabilim în comun o agendă ambiţioasă şi cuprinzătoare, implementarea căreia poate demara în viitorul apropiat. Republica Moldova depune eforturi în vederea realizării angajamentelor asumate, în particular la capitolul aproximare legislativă şi racordare la standardele UE", a declarat Vlad Filat.

Prim-ministrul a mai menţionat că Moldova îşi doreşte valorificarea cu succes nu doar a oportunităţilor oferite la nivel de dialog bilateral cu UE, dar şi a celor din cadrul Parteneriatului Estic, abordând şi problema liberalizării serviciilor în domeniul avia şi identificând etapele de colaborare în domeniul rutier.

În acest sens Vlad Filat a menţionat că "în anul trecut, am negociat şi parafat Acordul privind Spaţiul Aerian Comun. Regretăm că acesta nu a putut fi semnat aşa precum se preconiza iniţial. Apreciem faptul că divergenţele juridice apărute între Comisie şi Consiliu nu mai constituie o piedică pentru procesul dat şi sperăm că subiectul privind semnarea Acordului cu RM va fi unul prioritar pentru agenda UE. Vom aprecia semnarea Acordului cât de curând posibil".

Cei doi oficiali au identificat drept următoarea etapă a dialogului bilateral - sectorul transportului rutier. Premierul a propus ca discuţiile pe marginea acestui subiect (deschiderea pieţei comunitare pentru serviciile de transport rutier, în particular pentru transportul de bunuri) să fie reflectate şi în cadrul negocierilor pe marginea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător care au demarat recent la Chişinău.

Siim Kallas şi-a exprimat aprecierea faţă de eforturile depuse de Moldova privind liberalizarea spaţiului aerian comun, menţionând că Acordul va fi semnat în perioada Preşedinţiei daneze a UE. "Noi susţinem mersul reformelor în Republica Moldova şi dorim ca cetăţenii moldoveni să beneficieze din plin şi cât mai curând de ceea ce oferă spaţiul aerian comun", a spus Comisarul.

Referindu-se la Reţeaua Trans-Europeană de Transport şi Panelul pentru transport din cadrul Parteneriatului Estic, Comisarul a spus că acestea oferă mai multe oportunităţi pentru statele din vecinătatea UE şi a îndemnat Moldova să vină cu proiecte concrete pentru a beneficia de susţinere financiară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor