Vlad Filat a avut o întrevedere cu operatorii de telefonie mobilă

. (Photos.com)
Ana Chitoroagă
28.08.2012

Marţi, 28 august, prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu reprezentanţii operatorilor de telefonie mobilă din Republica Moldova. În cadrul întâlnirii a fost discutată chestiunea privind acordarea licenţelor pentru prestarea serviciilor de generaţia a patra (4G).

Potrivit agenţiei ”INFOTAG”, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Sergiu Sătnic, a menţionat că ANRCETI a elaborat deja Proiectul condiţiilor speciale de licenţă pentru utilizarea frecvenţelor radio din banda 2500-2690 MHz şi l-a prezentat pentru consultări publice.

Totodată, directorul ANRCETI a precizat că în luna septembrie va fi aprobat proiectul privind condiţiile speciale de licenţă, astfel că până la finele anului curent licenţele să poată fi acordate operatorilor de telefonie mobilă, în conformitate cu Hotărârea Guvernului, aprobată anterior.

La rândul său, directorul general „Orange”, Ludmila Climoc, a menţionat că principala obiecţie a operatorilor de telefonie mobilă a fost stabilirea de către regulator a limitei minime a zonei de acoperire. „În experienţa altor state, această bandă nu implică obligaţii. Credem că trebuie să rămână la discreţia operatorului cât să investească, în baza relaţiilor de concurenţă de pe piaţa de telecomunicaţii”, a spus Climoc, fiind susţinută şi de ceilalţi operatori de telefonie mobilă.

În acelaşi timp, Premierul Vlad Filat a precizat că Republica Moldova are şansa să devină una dintre primele ţări din lume care va implementa serviciul 4G, iar Guvernul susţine companiile care intenţionează să-l pună în practică, explicând: „Trebuie să fim deschişi în parteneriatul care îl avem pentru a le oferi cetăţenilor noştri servicii moderne, calitative şi la preţuri accesibile”.

Standardul LTE (Long Term Evolution – evoluţie de termen lung), aşa-zisa 4G, reprezintă o tehnologie fără fir bazată pe tehnologiile IP, care asigură o viteză mare de transfer de date şi îmbunătăţeşte accesul la Internet mobil, îmbunătăţeşte interactivitatea şi capacitatea de transmitere a datelor, posibilitatea de desfăşurare a video-conferinţelor în format mobil, oferă mecanisme pentru dirijarea şi supravegherea de la distanţă a diapozitivelor M2M etc, precizează agenţia „INFOTAG”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor