MAE: Relaţia dintre România şi R. Moldova traversează cea mai rodnică şi dinamică perioadă
alte articole
Relaţia dintre România şi Republica Moldova traversează cea mai rodnică şi dinamică perioadă, se arată în mesajul transmis de ministrul de externe, Titus Corlăţean, omologului de la Chişinău, Iurie Leancă, cu ocazia aniversării a 21 de ani de la proclamarea independenţei.
”Mă bucur să pot constata, în acest moment aniversar, nivelul remarcabil al dialogului politic dintre Bucureşti şi Chişinău, potenţat de fondul de valori comune şi de legăturile spirituale împărtăşite de concetăţenii noştri. Vă încredinţez de întregul meu angajament de consolidare, pe mai departe, a Parteneriatului Strategic dintre statele noastre şi de sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe al României pentru toate eforturile dumneavoastră menite să susţină traiectul european al Republicii Moldova”, scrie Titus Corlăţean.
România a fost prima ţară care a recunoscut noul stat, la doar câteva ore de la difuzarea declaraţiei de independenţă din 27 august 1991.
”Astăzi relaţia bilaterală, aşezată sub semnul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, traversează cea mai rodnică şi dinamică perioadă, caracterizată printr-un dialogul politic dens şi activ şi printr-o abordare deschisă, pragmatică, a cooperării concrete. Cele mai recente contacte de nivel - vizita Prim-ministrului României la Chişinău (17 iulie 2012), sesiunea Comisiei interguvernamentale România - Republica Moldova pentru integrare europeană (Bucureşti, 2-3 iulie 2012), vizita preşedintelui Republicii Moldova la Bucureşti (3 mai 2012), şedinţa comună de guvern (Iaşi, 3 martie 2012) – au conturat un pachet cuprinzător de proiecte menite să conecteze mai strâns Republica Moldova la spaţiul european”, se arată într-un comunicat al MAE.
Potrivit Ministerului de Externe, ”sprijinirea Republicii Moldova în drumul său spre integrarea în Uniunea Europeană este în prezent proiectul comun de importanţă strategică pentru Bucureşti şi Chişinău. România rămâne cel mai ferm şi consecvent susţinător al aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova”.
Totodată, MAE salută progresele importante realizate în ultimii ani de partenerii de la Chişinău în dialogul cu UE, precum şi ”angajamentul nedezminţit” al autorităţilor Republicii Moldova pe calea promovării reformelor democratice şi modernizării de ansamblu.