Viziunile lui Obama şi Romney pentru societatea americană

Sondajele preelectorale de dinaintea întâlnirii de marţi cu urnele ilustrează o paritate care nu se regăseşte absolut deloc când se compară cele două programe electorale în punctele lor esenţiale: model economic, model de societate - rolul individului în faţa puterilor publice - poziţie a superputerii în conflictele mondiale.
Cei doi candidaţi în cursa pentru alegerile prezidenţiale din SUA, Barack Obama şi Mitt Romney. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.11.2012

Sondajele preelectorale de dinaintea întâlnirii de marţi cu urnele ilustrează o paritate care nu se regăseşte absolut deloc când se compară cele două programe electorale în punctele lor esenţiale: model economic, model de societate - rolul individului în faţa puterilor publice - poziţie a superputerii în conflictele mondiale. O victorie a lui Obama va deschide al doilea capitol în dezvoltarea politicilor de intervenţie internă şi de ambiguitate diplomatică, prefigurate deja în primul mandat. În timp ce o victorie a lui Romney ar marca o schimbare, notează marţi ziarul ABC.

- Criza economică: Planul candidatului republican se axează pe reducerea impozitelor, unul din pilonii filosofiei economice a partidului său pentru reactivarea economiei şi crearea de locuri de muncă. Şomajul oficial este în jur de 8 la sută, dar republicanii cred că cifra reală este de 14 la sută ca urmare a numărului mare de americani care au încetat să mai caute un loc de muncă. Planul lui Romney respinge legea reformei sănătăţii a lui Obama din 2010, alături de numeroasele norme bancare şi reglementări ale guvernului federal care, în opinia sa, sufocă vitalitatea economiei americane.

În schimb Obama critică planul de reducere a impozitelor al republicanilor, mai ales cel privind reducerea presiunii fiscale asupra celor mai bogaţi. Şi susţine planul său de 'stimulare' pe care l-a demarat la venirea sa la putere cu o puternică investiţie în industria auto. Obama vrea să îl continue cu investiţii în programe federale de educaţie, infrastructură, energie, sănătate şi alte domenii. Candidatul democrat propune reducerea impozitelor, însă doar pentru veniturile cele mai mici. El va impulsiona acorduri comerciale cu terţe ţări 'prietene' ale SUA pentru a potenţa comerţul exterior.

- Orientul Mijlociu: Romney susţine retragerea militară americană din Afganistan la sfârşitul lui 2014, dar cere să fie reevaluată periodic - cu aprobarea autorităţilor militare - situaţia securităţii trupelor din acea regiune. Referitor la Iran, cere să fie menţinută 'deschisă' opţiunea militară, dacă Teheranul îşi continuă programul nuclear. Potrivit experţilor, Romney prezintă o politică mult mai fermă în Orientul Mijlociu. Este adeptul ca SUA să recunoască oficial opoziţia iraniană din exterior. Şi propune patrularea în Mediterana şi Golful Persic.

În timp ce Obama, după ce dispus o creştere substanţială a trupelor în Afganistan, a semnat planul de reducere treptată a efectivelor cu scopul de a pune punct operaţiunilor la sfârşitul lui 2014. Referitor la Iran, este contrar programului de dezvoltare nucleară a regimului, dar se opune unei opţiuni militare 'pe termen scurt', pe care însă nu o elimină pe viitor dacă alte măsuri nu dau rezultate. Optează pentru presiunea diplomatică asupra regimului fundamentalist şi alte măsuri de presiune economică, precum cele bancare deja adoptate.

- Reformă medicală şi avort: Romney propune derogarea legii sănătăţii a lui Obama şi ca statelor să le revină responsabilitatea politicii în domeniul medical. Propune ca cetăţenii să-şi aleagă singuri asigurările medicale private, printr-o serie de măsuri care să le facă mai accesibile celor cu venituri mai mici. În materie de avort, el anunţă că preşedinţia sa va fi pro-viaţă. El susţine derogarea normei aprobată în 1973, care declară avortul 'constituţional' şi permite fiecărui stat să legifereze asupra vieţii fătului.

În schimb, candidatul democrat susţine reforma medicală (cunoscută ca 'Obamacare'), care stabileşte asigurarea medicală obligatorie pentru angajaţii care nu au o asigurare privată. În legislaţie se prevăd mai multe ajutoare federale pentru a creşte numărul celor înscrişi în sistemul Medicare, ajutoarele medicale de urgenţă. În materie de avort, Obama susţine actuala legislaţie în domeniul avortului stabilită de Curtea Supremă în SUA. În timpul mandatului său, el a numit doi judecători ai Curţii pro-avort.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor