America îşi alege preşedintele: Obama vs Romney, şanse egale la victorie
alte articole
În SUA au loc astăzi alegeri prezidenţiale - unele dintre cele mai imprevizibile din noua istorie a ţării. Finalul campaniei electorale nu a scos la iveală un favorit al cursei. Potrivit sondajelor de opinie, acţiunile preşedintelui în exerciţiu Barack Obama în vederea lichidării urmărilor uraganului Sandy i-au permis să-l devanseze foarte puţin pe Mitt Romney, însă acest avantaj se încadrează în marja de eroare statistică. Experţii nu exclud ca alegerile să se încheie la egalitate şi ca numele noului preşedinte al SUA să fie aflat abia la 17 decembrie, după renumărarea buletinelor de vot, notează cotidianul rus Kommersant.
În ultimele zile ale campaniei electorale, ambii candidaţi au depus toate eforturile pentru a întruni voturile necesare victoriei. La sfârşitul săptămânii trecute, Obama a reuşit să ţină discursuri la mitingurile organizate de susţinătorii săi în state precum Ohio, Wisconsin, Iowa, Virginia şi Florida, iar Mitt Romney şi-a făcut campanie în Colorado, New Hampshire, Iowa şi chiar în Pennsylvania, unde nu are aproape nicio şansă la victorie.
În ultimele săptămâni, Obama a reuşit să-l devanseze puţin pe Romney. Acţiunile întreprinse de preşedintele SUA după uraganul devastator care s-a abătut asupra nord-estului ţării au fost declarate 'excepţionale' de 70% dintre americani, iar pauza de trei zile luată în cursa electorală a scos campania lui Romney din ritmul victorios.
Este adevărat că în ajunul alegerilor acest avantaj continua să se încadreze în marja de eroare. Potrivit companiei RealClearPolitics, în ajunul alegerilor, pentru Barack Obama erau gata să voteze 47,9% dintre alegători, iar pentru contracandidatul său - 47,4%.
În această situaţie, o serie de experţi nu exclud că disputa electorală dintre cei doi candidaţi s-ar putea încheia la egalitate, fiind o reeditare a situaţiei din 2000, când George W.Bush şi Albert Gore au înregistrat rezultate atât de apropiate, încât a fost nevoie de renumărarea voturilor. Drept rezultat, s-a dovedit că Al Gore a întrunit mai multe voturi ale alegătorilor, însă preşedinte a devenit Bush, care a întrunit voturile din partea electorilor necesare pentru a fi ales.
Potrivit Constituţiei SUA, adoptate la sfârşitul secolului XVIII-lea, deznodământul procesului de vot este decis de un colegiu format din 538 de electori, iar numărul de electori ai fiecărui stat depinde de numărul membrilor din partea respectivului stat în Congres şi Senat. Pentru victoria în alegerile prezidenţiale este necesar să fie întrunite cel puţin 270 de voturi ale electorilor.
'Dacă Barack Obama va pierde votul alegătorilor, dar va câştiga voturile electorilor, acest lucru va deveni o replică inedită a democraţilor la înfrângerea din 2000', a declarat profesorul Marvin Kalb de la Kennedy School din cadrul Universităţii Harvard. Potrivit regulilor, renumărarea voturilor ar putea continua până la 17 decembrie, astfel că, în această situaţie, numele câştigătorului ar putea fi cunoscut abia în apropierea noului an. Chiar dacă probabilitatea unui asemenea scenariu este evaluată la circa 10-15%, staff-urile candidaţilor au început în mod precaut să se pregătească pentru lungi bătălii în justiţie.
De altfel, reprezentanţii staff-ului electoral al lui Barack Obama speră că nu vor avea nevoie de un asemenea ajutor din partea juriştilor. Potrivit şefului de campanie al lui Obama, Jim Messina, eforturile întreprinse de stafful democraţilor în vederea organizării votului anticipat nu i-au lăsat concurentului nicio şansă. Doar în Carolina de Nord 138.000 dintre alegătorii înregistraţi au votat deja pentru preşedintele în exerciţiu, ceea ce înseamnă că pentru victoria în acest stat Romney ar trebui să întrunească cel puţin 65% dintre voturi. 'Primele rezultate au depăşit cele mai optimiste scenarii ale noastre', a conchis Messina.
După cum rezultă din majoritatea covârşitoare a sondajelor, mai ales în aşa-zisele state indecise care vor determina soarta alegerilor, Barack Obama are, într-adevăr, un avantaj. Potrivit ultimului sondaj desfăşurat de NBC News şi de The Wall Street Journal, în statul Ohio pentru Obama vor vota 51% dintre alegători, în timp ce Mitt Romney este sprijinit de numai 45% dintre intervievaţi. Însă, în istoria recentă a SUA, niciun candidat republican nu a câştigat cursa electorală fără a învinge în Ohio, subliniază Kommersant.