Vizita medicală obligatorie la schimbarea permisului auto

Stradă în centrul Bucureştiului
Stradă în centrul Bucureştiului (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ioana Statescu
07.01.2013

Începând cu data de 19 ianuarie, când intră în vigoare modificările la Codul Rutier, şoferii care-şi vor schimba permisele auto vor fi obligaţi să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să şofeze.

"Legea 203/2012, care aduce modificarea Codului Rutier de la data de 19 ianuarie 2013, este consecinţa unei directive europene, 126/2006, iar noi am transpus în legislaţia românească prevederile acesteia", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV), comisarul şef Mihai Enache, preluat de site-ul b365.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DRPCIV, taxa pe care o vor plăti şoferii, de 68 de lei, la preschimbarea permiselor de conducere rămâne aceeaşi, însă va fi obligatorie vizita medicală.

"Această vizită medicală se impune numai după expirarea perioadei de valabilitate a permiselor şi nu este necesară pentru eliberarea duplicatelor", a adăugat Mihai Enache.

Una dintre cele mai importante modificări aduse legii este legată de valabilitatea permiselor de conducere, a anunţat reprezentantul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor.

Noile permise vor fi valabile 10 ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi cinci ani în cazul profesioniştilor, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate.

"Dacă în momentul în care este înlocuit, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorării sau schimbării numelui titularului, permisul de conducere mai era valabil, să zicem, trei luni, duplicatul este valabil tot trei luni, urmând ca, la sfârşitul acestei perioade, să fie preschimbat cu un nou permis, valabil zece ani în cazul şoferilor amatori şi cinci ani în cazul profesioniştilor", a precizat purtătorul de cuvânt al DRPCIV.

Potrivit noii legi, începând cu 19 ianuarie, persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie trebuie să susţină un examen teoretic şi unul practic pentru obţinerea permiselor din categoria "AM", "A1" şi "B1" pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică, a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.

Examenul pentru obţinerea permiselor de categorie "AM", "A1" şi "B1" poate fi susţinut, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susţinut în poligon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor