Vizita delegaţiei Parlamentului R.Moldova în Suedia

Tatiana Chiriac
25.03.2013

O delegaţie a Parlamentului R. Moldova, condusă de vicespeakerul Liliana Palihovici, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Suediei, efectuează, în perioada 25-26 martie, o vizită de lucru la Stockholm, capitala Suediei. Este prima vizită a deputaţilor moldoveni în Suedia, organizată în cadrul Programului de Cooperare Parlamentară dintre Regatul Suediei şi Republica Moldova. Din componenţa delegaţiei fac parte opt deputaţi din toate fracţiunile parlamentare.

La Stockholm, membrii delegaţiei vor avea o serie de întrevederi cu mai mulţi deputaţi şi politicieni din administraţia locală, în cadrul comisiilor parlamentare. În finalul vizitei, deputaţii moldoveni vor fi primiţi de Per Westerberg, Preşedintele Parlamentului (Riksdag-ului) Regatului Suediei. În ianuarie 2012, Per Westerberg a efectuat o vizită în Republica Moldova.

În cadrul dialogurilor de la Stockholm vor fi abordate aspecte privind cooperarea şi relaţiile dintre nivelul naţional şi cel local, nivelul naţional şi cel regional, relaţiile dintre deputaţi şi electorat, modalitatea de lucru permanent a deputatului cu electoratul, activitatea politică în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate, activitatea politică a deputatului în cadrul partidului din care face parte, cooperarea majorităţii parlamentare cu opoziţia, situaţia materială şi serviciile oferite unui parlamentar.

Programul de Cooperare, care presupune acordarea asistenţei de dezvoltare pe linie parlamentară, a fost lansat de Parlamentul Suediei la începutul anului 2012 şi extins de partea suedeză până în luna iunie 2013.

Obiectivul cooperării la nivel parlamentar dintre Regatul Suediei şi Republica Moldova constă în consolidarea democraţiei parlamentare moldoveneşti prin acordarea asistenţei din partea Parlamentului suedez. La începutul anului 2012, în Parlamentul suedez a fost creat Grupul de lucru, care se ocupă de implementarea Programului de Cooperare Parlamentară dintre Regatul Suediei şi Republica Moldova (Program de acordare către Republica Moldova a asistenţei de dezvoltare pe linie parlamentară). Acesta este compus din 8 membri: 4 deputaţi şi 4 foşti parlamentari cu vastă experienţă, printre care Goran Lennmarker, fost parlamentar, ex-Preşedinte al Comisiei parlamentare afaceri externe, ex-Preşedinte al Adunării Parlamentare OSCE.

Consiliul de Administraţie al Riksdag-ului (Parlamentul Suediei) a decis să extindă până în iunie 2013 Programul de cooperare parlamentară. În perioada 21–22 mai şi 28–31 octombrie 2012, în cadrul Programului de Cooperare Parlamentară dintre Regatul Suediei şi Republica Moldova au avut loc prima şi cea de-a doua vizită de lucru în Republica Moldova a Delegaţiei parlamentare suedeze, condusă de Goran Lennmarker.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor