Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene: 'Democraţia nu este un efort uşor'
alte articole
Să integrezi oameni în UE pentru a-i face să creadă în visul european, în special în mijlocul crizei economice actuale, se dovedeşte dificil. Cu toate acestea, în pofida rezistenţei, comisarul european pentru justiţie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene (CE), Viviane Reding, este de părere că Europa va avea nevoie de implicarea cetăţenilor săi pentru a supravieţui. Euronews a vorbit cu ea despre cea mai recentă consultare publică a CE pentru a realiza acest lucru, precum şi despre agitaţia politică din România.
Scopul declarat al consultării de patru luni lansată de CE este de a afla cu ce probleme se confruntă oamenii în UE. Amintind că Reding a afirmat că feedback-ul pe care îl va avea va merge direct în politica de formare în următorii ani, Euronews a întrebat-o, având în vedere criza existenţială cu care se confruntă Europa în acest moment, ce speră în mod realist să realizeze prin această iniţiativă.
''Europa este casa noastră comună şi nu poate fi construită doar de politicieni, care apoi, atunci când şi-au terminat clădirea spun: 'Oh: vă rog să vă mutaţi în ea'. Trebuie să o construim împreună cu cetăţenii şi cred că una dintre problemele din trecut a fost că niciodată nu i-am întrebat pe cetăţeni ce cred despre Europa, despre casa lor comună, despre traiul lor împreună cu alte persoane, 500 de milioane, şi a venit timpul să schimbăm acest lucru'', a explicat comisarul european.
Întrebată dacă va accepta ca această consultare publică să nu meargă atât de departe până la abordarea deficitului democratic mare ce pare în prezent să existe în inima Europei, Reding a afirmat că deficitul democratic constă în aceea că cetăţenii au avut impresia până acum, în mod corect sau incorect, că nu li s-a cerut niciodată opinia, astfel că este timpul să se facă acest lucru. Aceştia sunt primii paşi, deoarece la dispoziţie este un an întreg de consultare, la faţa locului, în oraşe şi în sate. Apoi vor avea loc alegeri europene, în care cetăţenii sunt din nou chemaţi să-şi aleagă europarlamentarii, dar de data aceasta ştiind de ce îi aleg.
Potrivit Euronews, acest lucru va necesita timp, iar problema cu care pare să se confrunte Europa în acest moment este că e în criză de timp. ''Acesta este motivul pentru care am început imediat. Pentru că atunci când vor veni alegerile europene ei vor şti de ce votează pentru o persoană, pentru a-i reprezenta cu această idee, într-un Parlamentul European întărit'', a explicat Reding.
Euronews aminteşte că rata de participare la alegerile europene a scăzut de fiecare dată când au avut loc alegeri europene. Oamenii nu se conectează la Parlamentul European, susţine postul TV. Vicepreşedintele CE a subliniat că Parlamentul European are o putere imensă de a reprezenta cetăţenii europeni, iar oamenii nu ştiu acest lucru. În opinia sa, implicarea alegătorilor, a cetăţenilor, în această Europă nouă este foarte importantă.
Întrebată dacă ascensiunea partidelor extremiste precum ''Zori de aur'' din Grecia nu o îngrijorează, realitatea fiind că nu există suficientă democraţie, iar oamenii nu simt că Europa este răspunzătoare şi de aceea se îndreaptă spre aceste partide, Reding consideră că din acest motiv trebuie să se dea un răspuns. ''Dar acest răspuns nu poate fi teoretic, nu poate consta în promisiuni. Trebuie sa fie foarte cu picioarele pe pământ. Trebuie să fie acela că politicienii ies şi îi ascultă pe oameni. Discută cu oamenii'', a explicat ea.
La întrebarea dacă îi ascultă cu adevărat, comisarul european a ţinut să sublinieze că acesta este punctul de plecare, de a obţine această implicare, precum şi sentimentul de apartenenţă şi responsabilitate, deoarece oamenii sunt disperaţi atunci când se îndreaptă spre extremişti şi populişti, pentru că simt că nu sunt auziţi. ''Nimeni nu ţine seama de ceea ce cred ei şi acesta este motivul pentru care trebuie să mergem şi să-i ascultăm şi trebuie să le arătăm ca da, ţinem cont de ceea ce cred ei, de ceea ce visează şi de Europa pe care doresc să o construiască împreună'', a afirmat Reding.
În ceea ce priveşte România, Euronews a întrebat-o pe Vivian Reding cât de preocupată este de agitaţia politică actuală din ţară. ''Sunt foarte preocupată, şi întreaga Comisie este, şi întregul Consiliu. Şi aţi văzut reacţia care este foarte clară. Democraţia este un bun care trebuie păstrat. Avem nevoie de instanţe independente. Nu putem demonta curţi constituţionale. Şi trebuie să respectăm ceea ce spun aceste curţi'', a comentat Reding.
Întrebată ce poate face Europa cu adevărat pentru a-l determina pe premierul Victor Ponta să-şi respecte promisiunile, vicepreşedintele CE a afirmat: ''Ei bine, eu cred că multe s-au întâmplat. Faptul că Curtea Constituţională şi-a putut emite decizia şi că această decizie a fost aplicată. Cred că am blocat abaterile. Lucrurile sunt calme acum, lucrurile nu sunt perfecte, dar cel puţin nu merg complet spre o extremă''.
Potrivit Euronews, nu este destul de clar dacă premierul Victor Ponta ascultă cu adevărat. ''Este premierul unui guvern ales în normalitate. El trebuie să-şi joace rolul ce-i revine ca prim-ministru. Orice democraţie, indiferent de ce partid politic se află la putere, trebuie sa respecte configuraţia constituţională democratică a unei ţări şi în această direcţie am lucrat. Şi sunt foarte bucuroasă să văd că întreaga Comisie, Consiliul de Miniştri şi Parlamentul European, toţi şi-au unit vocea pentru a spune nu - Democraţia este un bun integral şi trebuie sa fie păstrată, indiferent cine este la conducere'', a explicat vicepreşedintele CE.
Întrebată dacă atunci când se uită înapoi nu crede că a fost o greşeală ca unor ţări precum România să li se permită să adere la UE, Reding a apreciat că europenii au luat o decizie istorică. ''Atunci când divizarea Europei a fost eliminată şi când cei care au trăit sub dictatură comunistă şi-au redobândit libertatea şi independenţa, le-am spus că uşa noastră era deschisă. Democraţia nu este un efort uşor. Mulţi dintre noi, din vechea Europă, am avut decenii la dispoziţie pentru a învăţa cum funcţionează democraţia. Unii dintre noii veniţi învaţă democraţia practicând-o, în numai câţiva ani. Trebuie să-i ajutăm, trebuie să le dăm o şansă. Europa este o organizaţie democratică'', a subliniat Reding.