Sentinţa acordată liderului opoziţiei ucrainene Iulia Timoşenko a fost aprobată

Suporterii fostului premier ucraineean Iulia Timoshenko, strigând sloganuri în faţa Tribunalului din Kiev, 21 august 2012
Suporterii fostului premier ucraineean Iulia Timoshenko, strigând sloganuri în faţa Tribunalului din Kiev, 21 august 2012 (Genya Savilovia / Getty Images)

Curtea Supremă ucraineană a respins miercuri un recurs formulat de liderul de opoziţie încarcerat, Iulia Timoşenko, într-o manevră ce a fost denunţată de Uniunea Europeană.

Datorită acestei hotărâri, Timoşenko va fi obligată să ispăşească cei şapte ani de închisoare primiţi prin condamnarea pronunţată anul trecut pentru acuzaţii de corupţie legate de un acord de gaz cu Rusia, atunci când ea era prim-ministru. Suporterii ei şi puterile occidentale au denunţat procesul şi condamnarea ei, numindu-le un pretext ce serveşte consolidării conducerii Ucrainei de adversarul său, Viktor Ianukovici.

"Completul de judecată a găsit recursul nejustificat", a spus judecătorul Oleksandr Yelfimov, citind decizia instanţei cu voce tare, în conformitate cu agenţia de ştiri cu sediul în Ucraina, Interfax.

Avocaţii săi au solicitat instanţei achitarea şi închiderea acţiunii împotriva ei din cauza lipsei de probe. Procurorii au spus judecătorilor că ea ar trebui să îşi ispăşească sentinţa.

Timoşenko este considerată principala forţă motrice a "Revoluţiei Portocalii" din 2004, care a promovat pe scară largă democraţia în ţară. Ea a candidat la funcţia de preşedinte şi a pierdut în faţa lui Ianukovici, dar popularitatea ei în rândul ucrainenilor a rămas ridicată.

Eugenia Timoşenko, fiica ei, a declarat că nu mai există nicio speranţă ca mama ei să aibă un proces echitabil în Ucraina, în conformitate cu o declaraţie publicată pe site-ul fostului lider al opoziţiei.

"Astăzi am obţinut un verdict ruşinos, care dovedeşte din nou că o dictatură a fost instituită în Ucraina. Nu ne vom opri din luptă", a declarat tânăra Timoşenko, adăugând că o echipă de avocaţi va depune o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Prin decizia instanţei de miercuri, mulţi cred că Ucraina se află pe un drum în care statul de drept este subminat.

Uniunea Europeană a invitat Ucraina să reformeze sistemul său judiciar în urma hotărârii instanţei, spunând că procesul lui Timoşenko nu a fost la înălţime.

Procesul ei "nu a respectat standardele internaţionale în ceea ce priveşte procesele juridice corecte, transparente şi independente", au afirmat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Catherine Ashton, şi Comisarul Ştefan Fule într-o declaraţie comună de miercuri.

Viceprim-ministrul ţării Serghei Tigipko a insistat spunând că condamnarea lui Timoşenko a fost corectă.

"Este clar pentru noi că nu a existat o încălcare clară", a declarat el într-un interviu cu Daily Telegraph, adăugând că Timoşenko este cu siguranţă vinovată pentru semnarea acordului de gaz. "Acesta a fost un caz penal, nu un caz politic."

Tigipko a adăugat că acordul de gaz a costat Ucraina 6 miliarde de dolari, anul trecut.

"Avem cel mai scump gaz din Europa din această cauză şi nu suntem cea mai bogată ţară din Europa", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe