VISA, Mastercard întrerup tranzacţiile către banca Rossiya: "banca prietenilor lui Putin"

(KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)

Visa Inc şi Mastercard Inc au oprit fără notificare orice servicii de plăţi de tranzacţii către Banca Rossiya, conform declaraţiilor oficialilor băncii, făcute vineri.

"Directoratul băncii Rossiya înţelege dificultăţile clienţilor săi în circumstanţele curente şi va face totul pentru a rezolva situaţia" a declarat banca, citată de Reuters.

Banca Centrală a Rusiei a declarat vineri că va susţine banca Rossiya şi că sancţiunile impuse de SUA nu vor avea vreun impact semnificativ asupra stabilităţii băncii.

Vladimir Putin a declarat vineri într-o conferinţă de presă că îşi va deschide un cont la Rossiya. Însă aparent Putin este mult mai apropiat de Rossiya decât ar vrea să accepte.

De ce banca Rossiya

Banca Rossiya, care a avut o ascensiune uluitoare după anul 2000, este cunoscută drept "banca prietenilor lui Putin". Dacă la începutul anului 2000 Rossiya raporta un profit net de zero ruble, la sfârşitul lui 2006, avea un profit net de 717 milioane de ruble (30,4 milioane USD).

Preşedintele băncii a fost la un moment dat Dmitri Medvedev, iar conform defunctului oligarh rus Boris Berezovski, decedat în condiţii extrem de suspecte la Londra cu puţin timp în urmă, "una dintre căile [aliaţilor lui Putin] de a face bani, a spăla bani şi a controla bani este prin Banca Rossiya". Conform oligarhului, toţi cei care lucrează la Rossiya "lucrează pentru beneficiul personal al lui Putin".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie