Virusul Wuhan, valul doi. China impune carantina într-un judeţ după îmbolnăvirea unui grup de persoane

Regimul grăbit să cheme oamenii la muncă a riscat apariţia celui de-al doilea val
Epidemie de coronavirus în China (Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)
A.P.
02.04.2020

Reuters a transmis că un judeţ din provincia Henan din centrul Chinei a anunţat miercuri că „a interzis practic orice ieşire a oamenilor, în urma mai multor cazuri de infecţie cu coronavirus în zonă”.

Potrivit unei postări pe contul mass media sociale, oficiali din judeţul Jia - care are o populaţie de aproximativ 600.000 de locuitori - au transmis că nimeni nu poate călători în afara judeţului fără o autorizaţie specială. În plus, rezidenţii nu au voie să-şi părăsească locuinţele nici măcar pentru a se deplasa la serviciu, decât dacă au dreptul să facă acest lucru.

Rapoartele mass-media locale arată că, pe 29 martie, provincia Henan a început să raporteze cazuri de infecţie cu virus Wuhan, după 30 de zile în care nu a raportat cazuri noi, afirmând că o persoană a fost găsită pozitivă după o călătorie în Pingdingshan, în judeţul Jia. Autorităţile locale au declarat că persoana infectată a intrat în contact cu doi medici din judeţul Jia, care ulterior au avut rezultat pozitiv la teste, deşi nu prezentau simptome.

Drept urmare, Bloomberg adaugă că începând cu 1 aprilie, toate complexele rezidenţiale vor fi "închise" şi toţi locuitorii trebuie să poarte măşti şi să aibă temperatura luată la intrarea sau ieşirea din complexele de apartamente.

Anunţul pune capăt pretenţiilor Chinei de a fi stăvilit epidemia de virus Wuhan.

China a fost acuzată recent de un raport de intelligence prezentat Casei Albe, de minimizarea dimensiunii epidemiei de virus Wuhan.

Epidemia de virus Wuhan a lovit puternic economia chineză, care suferea deja de probleme structurale care începuseră să devină evidente în 2019.

Regimul comunist a fost astfel nevoit să se confrunte cu o dilemă: dacă opreşte carantina pentru a reporni economia, riscă al doilea val de epidemie. În cazul contrar, ar putea duce la faliment, din cauza economiei chineze cvasi-blocate de criza de sănătate.

Între timp în China se semnalează incidente de revoltă, motivate de lipsa banilor şi probleme legate de neplata salariilor şi a chiriilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor