Virusul Wuhan în RM. Autorităţile instituie un regim special de activitate, procesul de studii va fi desfăşurat online
alte articole
Comisia naţională extraordinară de sănătate (CNESP) de la Chişinău a decis vineri, 27 februarie, instituirea un regim special de activitate la nivel naţional, în perioada 1-15 martie după ce a constatat că situaţia epidemiologică în Republica Moldova se agravează rapid.
Astfel, instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior în instituţiile publice şi private vor desfăşura procesul de studii în regim online. Olimpiadele şcolare nu vor mai putea fi organizate cu prezenţa fizică a persoanelor.
Totodată, se interzice activitatea instituţiilor teatral-concertistice şi a caselor de cultură cu prezenţa spectatorilor, iar transportul public în municipiul Chişinău va fi sistat în zilele de sâmbătă şi duminică fiind stabilit un regim de circulaţie limitat al transportului public în raza municipiului.
Instituţiile publice şi cele private vor asigura un regim special de lucru, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar, pentru ceilalţi se va dispune munca la distanţă.
CNESP a mai decis că începând cu 5 martie, persoanele care vor traversa frontiera Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire.
Excepţie vor face parte: copiii până la 5 ani, conducătorii auto ai vehiculelor rutiere de transport marfar şi ai vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire al aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire al garniturilor de tren, membrii delegaţiilor, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii în tranzit şi cei care au act confirmativ de administrare a vaccinului.
Conaţionalii care nu vor avea efectuat testul vor fi obligaţi să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, indiferent de zona din care vin.
CNESP a ţinut să menţioneze că aprobarea măsurilor de restricţie a fost argumentată de sporirea incidenţei, creşterea ratei contagiozităţii, creşterea numărului de teritorii clasificate în cod roşu de alertă, creşterea numărului formelor grave ale bolii, creşterea numărului de decese, sporirea ratei de pozitivitate a testelor la virusul SARS-cov-2, creşterea numărului de forme asimptomatice şi răspândirea comunitară.
În timp ce în ţările din regiunea europeană în ultimele săptămâni s-a atestat o micşorare a numărului de cazuri noi cu până la 50%, în Republica Moldova s-a înregistrat o creştere esenţială a numărului cazurilor noi şi creşterea ponderii testelor pozitive. Zilnic se înregistrează un număr mediu de 20 de decese.
Ministerul Sănătăţii a raportat vineri 28 de decese din cauza virusului comunist. Este cel mai mare număr de cazuri înregistrat zilnic în R. Moldova de la începutul pandemiei. Bilanţul a ajuns la 3.899 de decese.