Virgil Popescu (PNL): România, ţara paradoxurilor sub guvernarea Ponta-PSD. Un exemplu concludent, preţul carburanţilor

Unul dintre paradoxurile guvernării Ponta – PSD este că, în timp ce la nivel internaţional preţul barilului de petrol scade, în România preţul la carburant stagnează, a precizat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, vicepreşedintele PNL Virgil Popescu.
Victor Ponta şi Eugen Teodorovici (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.09.2015

Unul dintre paradoxurile guvernării Ponta – PSD este că, în timp ce la nivel internaţional preţul barilului de petrol scade, în România preţul la carburant stagnează, a precizat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, vicepreşedintele PNL Virgil Popescu.

"Guvernul se laudă cu performanţe economice, cu faptul că România nu mai are datorie către FMI. Însă, în vreme ce guvernanţii se împăunează, România devine ţara paradoxurilor sub guvernarea PSD - Ponta. Deşi nivelul de trai rămâne acelaşi, românii plătesc printre cei mai scumpi carburanţi din Uniunea Europeană.

Ironia face ca la nivel mondial preţul barilului de petrol să se afle pe o pantă descendentă, lucru resimţit de către cetăţenii celorlalte state ale Europei, dar şi din lume. Numai în România guvernanţii nu ştiu cum să îşi acopere găurile bugetare prin taxarea excesivă a carburanţilor", a declarat vicepreşedintele PNL.

În august 2015, comparativ cu mai 2012, benzina s-a mai ieftinit, potrivit datelor Eurostat. Scăderea la nivelul României este de la 1,29 euro, la 1,13 euro, acest lucru în condiţiile în care cotaţia internaţională a petrolului este în prezent de 40 de dolari pe baril, faţă de 100 de dolari cât era în 2012. Pe de altă parte, în Austria, în urmă cu trei ani, litrul de benzină ajungea la 1,45 euro, iar acum la 1,18, mai scump ca la noi cu cinci eurocenţi.

"În vreme ce alte state din jurul nostru, precum Ungaria sau Bulgaria, au găsit soluţii pentru a scădea preţul carburanţilor, în România acest lucru nu a fost posibil. Mai interesant este faptul ca statul încasează la ora actuală aproape 60% din preţul carburanţilor faţă de 2012, atunci când încasa 46,3% din sumă. Lucrurile diferă în cazul celorlalte ţări, mai ales în cazul Bulgariei, unde ponderea taxelor a crescut doar cu 2,6%, până la 48,7%", a remarcat Virgil Popescu.

Preţul carburanţilor în România a ajuns la sume record. Taxele, care reprezintă peste jumătate din preţul de la pompă, îi determină pe români, potrivit liberalului, să recurgă la tot soiul de metode pentru a-i obliga pe vânzătorii de carburanţi să micşoreze preţul. Mulţi dintre românii de la graniţe preferă să meargă în ţările vecine pentru a alimenta, astfel încât să micşoreze cât de cât cheltuielile.

"Nemulţumirea lor nu ar trebui îndreptată către comercianţii de carburant, ci către Guvernul României. La ora actuală, România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, raportat la puterea de cumpărare, ceea ce afectează în mod direct preţul la alimente şi nivelul de trai al românilor. Ce face guvernul în acest sens? Nimic. Tot timpul există o scuză: fie creşte dolarul, fie se măreşte acciza, dar când e vorba de interesul cetăţenilor, atunci nimeni nu mai scoate o vorbă", a mai afirmat Virgil Popescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor