Violeta Alexandru: ”Nu plec de la premisa modificării legilor 52 şi 544” (video)
alte articole
"Sunt preocupată să nu folosesc funcţia în a genera mai mult rău decât bine şi de aceea, în ceea ce priveşte zona transparenţei, a accesului la informaţii de interes public, preocuparea mea este să reamintesc angajamentul pe care ni l-am asumat de a supune în dezbatere publică anumite aspecte, dar înţeleg şi argumentele de necesitate ale colegilor mei de a se face anumite reglementări într-un sector sau altul. Reperele generale pe care mi le propun vizează zona în care cadrul legal are prioritate, dar vă mărturisesc că nu plec de la premisa modificării acestor legi 544 şi 52. Sunt parte din echipa colegilor care susţin că odată deschisă discuţia pe acest subiect se mai poate întoarce şi riscăm ca la finalul unui astfel de proces să avem un act normativ care să nu fie neapărat satisfăcător sub aspectul creşterii transparenţei şi de aceea, fără să resping această opţiune şi să mă pronunţ la inutilitatea ei, spun doar că o asemenea decizie nici nu o tergiversez, dar nu e prima mea opţiune, mai degrabă ne uităm la modificarea normelor şi la elaborarea normelor pentru legea 52 privind transparenţa decizională, dar nici această decizie nu o voi lua mai devreme de luna martie", a explicat ministrul.
Alexandru a subliniat că obiectivul ei este de a găsi "conformitatea cu minimalul din lege pentru accesul la informaţiile de interes public şi de a schimba modul de funcţionare al instituţiilor prin discuţii cu Ministerele. Avem o capacitate limitată. Nu am populat Ministerul nostru cu foarte multe poziţii şi nici nu cred că era cazul pe acest mandat. Ne vom concentra pe planul central şi pe instituţiile deconcentrate, pe Ministere, dar şi pe administraţiile locale”.
”Proiectul meu de suflet este legat de transparenţa şedinţelor de guvern. Vor fi nişte paşi vizibili din februarie privind actele normative care intră în şedinţa de guvern pentru că după consultările publice iniţiale societatea civilă nu mai are posibilitatea să vadă ce a fost preluat din cererile ei. Ca urmare, înainte de şedinţa de guvern vom căuta să afişăm proiectele de acte normative”, a mai spus Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.
Pe de altă parte, Violeta Alexandru a arătat că practica de consultare publică este foarte diferită de la un minister la altul. Unele Ministere nu supun Ordinele de Ministru acesteia, deşi reglementează chestiuni de interes general. Totuşi Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic nu se va substitui ministerelor de linie în organizarea acestor consultări.
Dezbaterea a fost organizată de Expert Forum (EFOR) şi Centrul Român de Politici Europene (CRPE) în cadrul proiectului "Cetăţenia activă — un instrument puternic pentru consolidarea statului de drept", finanţat cu 90.000 de euro de Guvernul norvegian. Evenimentul vine în contextul în care se discută despre modificarea legislaţiei pentru accesul la informaţii şi transparenţa decizională.