Violeta Alexandru îl pune la punct pe Grindeanu: Nu accept să dea lecţii cineva care a gestionat prost şi s-a plimbat cu jet-uri

Ameninţările PSD-ului cu ieşirea de la guvernare dacă nu sunt respectaţi şi ascultaţi sunt incredibile, opinează fosta ministră a Muncii Violeta Alexandru (în prezent deputată USR), într-un interviu acordat Epoch Times.
Potrivit fostei ministre, este de neacceptat ca Sorin Grindeanu, fost membru al unui guvern care a devalizat fondul de rezervă al ţării, n-are niciun drept să dea lecţii despre cum ar trebui guvernat acum. Ea crede că trebuia discutat mai ferm cu PSD înainte să se ajungă în punctul în care s-a ajuns acum.
"Ar fi trebuit să avem o altă atitudine faţă de PSD de la momentul creării acestui Guvern şi de la momentul formării coaliţiei", opinează Violeta Alexandru.
Redăm fragmentul relevant din interviu
Reporter: Cum vedeţi desele ameninţări ale PSD-ului cu ieşirea din coaliţia de guvenare?
Violeta Alexandru: Incredibile, dacă te uiţi la ce au făcut în aceşti ani şi mai ales în ultimul an, incredibile, pur şi simplu. Acum, că le-au făcut singuri, că mai ştiau şi alţii, evident că dacă ar vorbi, s-ar clarifica mai mult lucrurile.
Dar nu asta este problema. PSD-ul a condus guvernul, a condus ţara, cu nişte parteneri. Ăsta este adevărul. Deci prima răspundere legată de ce s-a întâmplat, de cum am ajuns în această situaţie, care sigur, o fi fost în parte istorică, dar dincolo de ce o fi fost istoric, adică un anumit procent, adevărul este că anul trecut a fost dezmăţ. Ăsta este adevărul. Şi aş prefera ca ei să nu-mi ţină din Parlament, cum îl auzeam pe Grindeanu, nişte discursuri cu "să se facă", "ar fi bine să", "noi nu acceptăm".
Pur şi simplu, nu accept să-mi dea lecţii cineva care a gestionat prost şi care s-a plimbat cu jet-uri (trimitere la zborurile cu jet-uri private Nordis n.r.) Avea timp să plece, să se plimbe, în timp ce ţara are probleme şi trebuie gestionat.
Reporter: Bine, dar dincolo de populismul şi/sau şantajul din spatele unor ameninţări şi declaraţii, credeţi că va susţine PSD-ul măsurile Guvernului Bolojan? Credeţi că va rezista guvernul acesta cât să facă reformele, că asta e important de fapt.
Violeta Alexandru: Nu vreau să fac speculaţii. Cu PSD trebuia discutat bărbăteşte, ferm, înainte să ajungem în acest punct în care ne întrebăm: "Oare ce vrea să spună artistul, dacă vrea să facă într-un fel sau altul".
Simplul fapt că am ajuns aici îmi arată că undeva s-a greşit în discuţia şi în atitudinea care ar fi trebuit să fie folosită în discuţiile cu PSD, părerea mea este că ar fi înţeles că alta era poziţia pe care trebuia să o aibă în acest moment pentru o guvernare de dreapta în România.
Deci nu vreau să speculez, observ, citesc, am văzut, după cum am spus, îmi insultă inteligenţa să-l aud pe Grindeanu de la tribuna Parlamentului ţinând lecţii despre ce ar trebui să facă guvernul, ei - care abuzau fondul de rezervă pur şi simplu - plăteau în stânga şi în dreapta fără jenă, fără niciun fel de bariere de bun-simţ. Şi totuşi neavând toate informaţiile şi neavând toate elementele, tot ce pot să spun este că ar fi trebuit să avem o altă atitudine faţă de PSD de la momentul creării acestui guvern şi de la momentul formării coaliţiei.
Acum nu fac decât să pun şi eu, eu nefiind nici în funcţie la USR, neavând nici informaţii din interior, nefiind aproape de sfera decizională, nu fac decât să alimentez şi eu aceste schimburi de declaraţii care nu au niciun efect. Adică nu contează ce crede Alexandru, că ar trebui acum să se întâmple sau la ce să ne aşteptăm de la PSD.
Pe mine mă deranjează că am ajuns să discutăm despre ce ar putea să facă PSD în loc de a evalua de la început ce este în stare să facă PSD, pentru că cine a urmărit şi a fost în politica mare a văzut cam ce face şi cum se comportă PSD.
Ar fi trebuit să fie o evaluare mai bună la momentul respectiv şi luate nişte decizii, cum spuneam, bărbăteşte, asumate, curajoase şi clare ca să nu fim în situaţia asta în care ne întrebăm ce face unul sau altul.
Reporter: Care credeţi că vor fi principalele forţe care se opun reformei iniţiate de Guvernul Bolojan?
Violeta Alexandru: Orice schimbare nemulţumeşte. Lista este foarte lungă şi merge dincolo de partide, dar în principal partidele-sistem sunt cele care sunt cele mai refractare la schimbare. Nu o să mă ascund acum faţă de ceea ce am spus de-a lungul acestor ani.
Partidele sistem se alimentează electoral din reţele în zona publică, în zona de stat. În mod evident, când se schimbă ceva în această zonă, sunt primele, prin aceste reţele pe care le-au consolidat ca să poată să-şi aducă voturi în alegeri, sunt primele care reacţionează. Dar, lista este mai lungă de atât.
Reporter: Facem o mică paranteză. Partidele sistem? Partid-sistem este şi PNL-ul. Se va opune PNL-ul lui Bolojan?
Violeta Alexandru: Mi-e greu să răspund, să vedem ce propune guvernul, dar nu exclud să aibă poate altă viziune în alte chestiuni faţă de ceea ce rezultă din analiza pe care o face guvernul. Una este analiza tehnică în interiorul guvernului şi alta este poziţionarea politică şi filtrul politic pe care fiecare îl face în funcţie de cum a evoluat electoral în aceşti ani.
Cineva care a evoluat electoral, în dependenţă de votanţii din zona sistemului public, filtrează altfel o propunere tehnică care pe fond ar putea fi corectă economic dar nu are utilitatea politică sau are dimpotrivă efectul de a afecta politic un partid sau altul. Nu exclud, dar depinde de ce propune Guvernul pe această chestiune.
Reporter: Revenind, care sunt sunt principalele forţe care se vor opune reformei?
Violeta Alexandru: Pe unele le putem vedea, orice schimbare, repet, aduce nemulţumiri. Probabil că din zona sindicală vor fi puncte de vedere diferite faţă de ceea ce propune guvernul şi să ne înţelegem, eu sper să nu se ajungă, pentru că există o majoritate aşa de largă, la un punct prin care să fie mai degrabă o atitudine arogantă faţă de cine îndrăzneşte să comenteze unele lucruri în zona sindicatelor; e dreptul lor să comenteze, să propună alte soluţii.
Deci, în această chestiune - ce propune guvernul şi cum vor reacţiona sindicatele, părerea mea este că e sănătos că sindicatele, sigur de preferat să nu se ajungă la mişcări de stradă, în stradă, adică la mitinguri, ci să se rezolve pe argumente, pe document şi pe propunerea pe care o face guvernul: în dialog şi într-o discuţie faţă în faţă.
Dar chestiunile acestea de drepturi sindicale, de asociaţii ale patronilor care ar putea să aibă un alt punct de vedere sunt sănătoase într-o democraţie. Pot să-mi imaginez că vor fi asemenea comentarii, de văzut ce propune guvernul.