Baconschi îi cere lui Nicuşor Dan să nu "îngroape" problema "caracatiţei" care a fost la un pas să impună un preşedinte pro-rus

Fostul şef al Ministerului de Externe Teodor Baconschi i-a sugerat, în emisiunea "Politica Zilei", moderată de Ioana Constantin, noului preşedinte Nicuşor Dan să nu scoată de pe agendă problema "caracatiţei" care a fost la un pas să îl trimită la Cotroceni pe candidatul pro-rus Călin Georgescu.
Jurnalistă: Am văzut că, alături de Georgescu, au fost oameni din zona armatei, rezervişti în principal, dar noi nu putem şti dacă şi activi, din zona de justiţie, magistraţi, unii dintre ei pensionaţi foarte devreme s-au implicat şi cu turul 2 înapoi, au blocat instanţele din România, acţiuni coordonate.
Şi cu toate astea, nu-mi dau seama, e o teamă a instituţiilor statului sau a politicienilor în a scoate mai mult în evidenţă? Dar o teamă, mă refer aici, poate chiar faţă de Federaţia Rusă? Nu ştiu, să nu deranjăm, că noi am cam avut politica asta. N-a fost ca la moldoveni, care l-au chemat, i-au pus bucata de dronă pe masă ambasadorului Rusiei.
Teodor Baconschi: Statul român a fost ezitant, a jucat şi la două capete de multe ori, a aşteptat să vadă cine câştigă. Acum Putin pierde, ar trebui să le fie limpede complicilor lui Georgescu din statul român. Dar ceea ce lipseşte este ceea ce numim elegant voinţă politică. Eu v-am spus, statul român seamănă cu statul rus prin verticala puterii. Oamenii ăştia se aliniază ca pilitura de fier în faţa polului magnetic dacă avem un nou preşedinte.
Deci, sfatul meu modest este ca noul preşedinte să nu scoată de pe agendă subiectul, deşi reacţia participanţilor la CSAT părea să-i sugereze taman asta: nu prea e nimic nou, nu prea avem ce să facem. Nu, statul român e periclitat în funcţionarea lui democratică pe termen scurt, mediu şi lung, în măsura în care această caracatiţă devine un fel de bau-bau de care vorbesc unii jurnalişti, când ea există şi operează, efectiv, în statul român, subminându-i tocmai suveranitatea şi tocmai destinul occidental.
Jurnalistă: Şi, cu cine ştie ce consecinţe ulterior, pentru că noi vedem o creştere foarte mare a partidelor asociate lui Georgescu, fie că e vorba de AUR şi celelalte două, aşa cum s-au despărţit grupurile alea în Parlament, eu n-aş fi sigură că, dacă s-ar duce la vot cu oamenii împărţiţi pe liste, aşa cum a mai fost, n-ar reintra din nou în Parlament.
În schimb, domnul Grindeanu, care ameninţă cu ieşirea de la guvernare zilnic, practic, dânsul tânjeşte mult după era Dragnea din PSD şi după un PSD, auzi, conservator. Eu am mai zis, aşa e, aici are dreptate Grindeanu: pe vremea lui Dragnea, PSD avea 46%, într-adevăr, pentru ca ei ţineau toată propaganda asta a AUR suveranistă în acelaşi borcan. Borcanul se chema PSD.
După ce l-am ascultat vorbind de cartelurile de bugetari de lux pe domnul Grindeanu, practic, acum, ascultându-l aici, explicându-ne cu ideologia, cine ştie ce ne mai povesteşte!
În schimb, Nicuşor Dan a fost pus în faţa unei întrebări destul de dure. Aţi fost în piaţă la Ordonanţa 13, păi şi l-aţi pune la rotativă pe Grindeanu premier? Mulţi am fost acolo în 2017. Într-adevăr, nu ne-am mai fi gândit că se mai întoarce domnul Grindeanu, dar domnule Baconschi, domnul Grindeanu nu cred că ajunge până în 2027 preşedinte la PSD să mai ceară Guvernul, mă gândesc. Nu?
Teodor Baconschi: Nu putem şti ce şef îşi va alege PSD-ul acesta în declin vizibil şi accelerat la proximul său congres. Nu putem şti nici dacă va rămâne întreg sau se va sfâşia din nou, cum s-a mai întâmplat în trecut.
Cert este însă că tentativa de revigorare doctrinară pe care şi-o asumă Sorin Grindeanu este tardivă, pentru că paradoxul... de tip neocomunist al unui partid de stânga, care e în acelaşi timp conservator, a fost sesizat de alegătorii AUR. E vorba de un transfer masiv de voturi dinspre PSD către noul partid suveranist, aşa încât e de bun-simţ să-ţi imaginezi că PSD trebuie să se reinventeze drept ceea ce se prezintă că este, inclusiv în România, dar şi în Uniunea Europeană, principalul partid social-democrat.
Asta ar însemna să aibă o notă anticlericalistă, să fie foarte laicist, republican, să fie foarte solidar cu categoriile sociale profesionale defavorizate, pe care să nu le întâlnească doar la alegeri sub forma unor prealabile pomeni electorale. Şi să fie, într-adevăr, un partid nu al celor mulţi, cum spuneau demagogii PSD-işti, ci al românilor de sub clasa de mijloc, care au nevoie de un astfel de aliat politic în Parlament.
Dacă vor face o metamorfoză care să-i întoarcă cât de cât la ceea ce scrie pe uşa lor, atunci s-ar putea să îşi păstreze votul unei părţi dintre bugetari, dintre pensionari, dintre pensionarii fostelor CAP-uri cu pensii foarte mici în mediul rural etc. Altfel, dacă se iau la întrecere cu AUR, au pierdut deja şi vor continua să piardă.