Voican Voiculescu, tenebrele Revoluţiei şi o mare problemă naţională: foştii securişti şi torţionari cu certificate de Revoluţionar rămân cu beneficii

Gelu Voican Voiculescu (Captura video)
Loredana Diacu
16.07.2025

Justiţia i-a retras, azi, certificatul de Luptător cu Rol Determinant lui Gelu Voican Voiculescu, unul dintre cele mai controversate personaje din istoria recentă a României.

Gelu Voican Voiculescu a făcut parte din grupul restrâns care a preluat conducerea ţării după căderea regimului Ceauşescu. A participat, alături de Victor Atanasie Stănculescu şi Virgil Măgureanu, la procesul şi execuţia cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu şi s-a ocupat personal de înhumarea soţilor Ceauşescu.

Imediat după Revoluţie, Gelu Voican Voiculescu a fost numit viceprim-ministru şi responsabil cu supravegherea şi reorganizarea vechilor structuri ale Securităţii, fiind considerat de unii istorici şi jurnalişti „omul din umbra Securităţii”. A fost implicat în numeroase controverse, mai ales privind rolul pe care l-a avut în preluarea şi gestionarea arhivelor Securităţii. A fost director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi este unul dintre politicienii trimişi în judecată pentru evenimentele sângeroase din iunie 1990 (Mineriada) şi pentru crime împotriva umanităţii în cadrul „Dosarului Revoluţiei”.

În consecinţă, multă lume a jubilat când lui Voican i s-a retras certificatul, statutul lui de revoluţionar fiind perceput de o parte din societatea civilă ca un scuipat pe obrazul adevăraţilor luptători pentru libertate din decembrie '89 şi ca o insultă la adresa victimelor.

Problema care se ridică însă, pe lângă cea morală, este şi una financiară: ce se întâmplă cu beneficiile pe care acesta le-a primit din partea statului român?

Este de notorietate că mulţi revoluţionari au beneficiat, odată cu certificatul, de terenuri, spaţii comerciale etc. Luptătorii cu un rol determinant primesc indemnizaţie lunară pe viaţă (circa 2300 lei), plus un spor la ieşirea la pensie. Au avut şi au prioritate la primirea unei case din fondul de locuinţe sociale, cu plata celei mai mici chirii prevăzute în lege. Pot cumpăra sau închiria cu prioritate, fără licitaţie, un spaţiu comercial cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătraţi şi pot primi în proprietate 10.000 de metri pătraţi de teren în extravilan şi 500 de metri pătraţi în intravilan. Transportul în comun urban este gratuit şi tot gratuit pot face 12 călătorii dus-întors cu trenul, pe an. Revoluţionarii sunt scutiţi de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă şi terenul aferent acesteia şi se pot pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei.

Redacţia noastră l-a contactat pe Mihai Dodu, fostul secretar de stat pentru Revoluţionari, revocat din funcţie după ce i-a retras lui Marcel Ciolacu certificatul de luptător cu rol determinant la Revoluţie.

Dodu punctează în interviul acordat redacţiei noastre că legislaţia este neclară şi incompletă şi că personaje precum Voican, foşti miliţieni, securişti, torţionari care au obţinut prin înşelăciune certificat de revoluţionar, vor rămâne cu beneficiile.

Redăm interviul acordat de Mihai Dodu:

Reporter: Multă lume a salutat, astăzi, retragerea certificatului de luptător cu rol determinant la Revoluţie al lui Gelu Voican Voiculescu. Cum de i s-a retras atât de târziu? Cum de atâţia ani a beneficiat de acest certificat, în opinia dvs.?

Mihai Dodu: Voican-Voiculescu face parte din echipa lui Ion Iliescu şi, bineînţeles, era prim-vicepremier în iunie 1990, când a avut loc Mineriada. Nu ar fi trebuit să i se acorde acel certificat, legea fiind destul de clară, odată cu plecarea lui Nicolae Ceauşescu nu te mai încadrezi la Luptător cu Rol Determinant dacă ai văzut elicopterul plecând de pe acoperişul CC-ului.

A avut foarte multă influenţă...

Reporter: Dar cum a obţinut Voican certificatul? În baza a ce? A mărturiilor unor revoluţionari? Cum i s-a dat?

Mihai Dodu: Fiecare dosar cuprinde mărturii şi documente – prin imagini – pe care le depunea fiecare revoluţionar la dosar atunci când a fost cazul să vină la Secretariat pentru certificarea statutului de revoluţionar. Adică el, în dosar, are şi mărturii, dar şi imagini cu el la Revoluţie.

Reporter: După informaţiile dvs., ce a făcut de fapt Gelu Voican la Revoluţie? Care a fost rolul lui cu adevărat?

Mihai Dodu: Este un personaj controversat. Are acea aură, cu barbă, gen Che Guevara, un revoluţionar, dar de fapt, mai degrabă, era în siajul lui Ion Iliescu şi era braţul armat al echipei lui Ion Iliescu. Adică se ocupa mai degrabă cu treburile murdare din zona aceasta.

Reporter: Ne daţi un exemplu de treburi murdare?

Mihai Dodu: În primul rând, confiscarea Revoluţiei de la revoluţionari autentici şi, în al doilea rând, parte din cei care au luat decizia să-l lichideze pe Nicolae Ceauşescu mai devreme.

Reporter: În opinia dvs., trebuia lichidat Nicolae Ceauşescu atunci sau nu?

Mihai Dodu: Dacă ne gândim sub aspectul emoţiei populare, da, trebuia lichidat atunci. Tot poporul voia să-l vadă mort. Dacă ne uităm sub aspect juridic şi istoric, Nicolae Ceauşescu trebuia să dea cumva o socoteală în faţa poporului pe care îl înfometase, umilise şi sărăcise de 25 de ani.

Este important să punctăm faptul că Voican-Voiculescu este parte a confiscării Revoluţiei autentice. Dacă Ion Iliescu este partea politică, care ştie să prezinte românilor, în 22 seară, un program, Voican-Voiculescu este cel cu AKM-ul în spate, care pune în aplicare rezoluţiile echipei lui Ion Iliescu. E omul din tenebrele istoriei, tenebrele Revoluţiei. Gândiţi-vă la încrederea pe care o avea Ion Iliescu în Voican-Voiculescu dacă îl pune prim-vicepremier. El şi Iliescu au perpetuat practic un regim, da, un comunism cu faţă umană, Perestroika – ghinionul lor că pică URSS-ul – mare ghinion pentru ei, iar nouă ne-au luat ani din viaţă prin amânarea reformelor de care avea nevoie ţara.

Reporter: Revenind la certificatul retras. Ce beneficii a avut Gelu Voican Voiculescu de-a lungul anilor ăstora cât a avut certificat?

Mihai Dodu: Vorbim despre indemnizaţie lunară de 2400 lei, plus încă 1400 care i s-au acordat la pensie, el s-a pensionat mai devreme, avea posibilitatea aceasta. Dar mai mult decât atât, terenuri, spaţii – vorbim de cu totul alte lucruri mult mai profunde.

Reporter: Acum că i se retrage certificatul, dă înapoi banii? Ce parte din bani dă înapoi? Şi ce parte din privilegii?

Mihai Dodu: Conform codului fiscal, trebuie să dea înapoi ultimii 5 ani. Dar rămâne destul de ambiguă situaţia terenurilor şi beneficiilor pe care le-a avut. Sunt mulţi "revoluţionari" care au fost din miliţie, au fost torţionari, au fost militari care au tras în populaţie, dar au obţinut din 1990 mai multe beneficii pentru că erau "revoluţionari" cu certificat. Treaba este ambiguă, ca mai totul în societate. Ne uităm şi la infractorii cu nume condamnaţi; s-au dat decizii definitive pentru închisoare, dar prejudiciul nu prea a fost recuperat.

Reporter: Şi în cazul de faţă... Aţi fost secretar de stat, s-au retras ceva certificate de revoluţionar inclusiv în mandatul dvs. A dat cineva vreodată înapoi terenurile?

Mihai Dodu: Nu. Nu. Nu, vă spun clar, nu.

Reporter: Şi cine ar trebui să se ocupe de chestia asta? E neclaritate legislativă?

Mihai Dodu: Secretariatul de Stat ar trebui să se preocupe, împreună cu Prefectura, şi să pună în discuţie, cu Ministerul Justiţiei, cel care pune, prin instanţă, în aplicare o sentinţă. Trebuie să fie o colaborare între instituţii, astfel încât omul în cauză, domnul Voican Voiculescu, să fie somat să predea mai multe beneficii pe care le-a avut. Gândiţi-vă că el a fost parte şi din Institutul Revoluţiei. A avut funcţie în această instituţie. Deci, cumva, e destul de complicat să putem cuantifica beneficiile. Pentru că statul îşi face datoria, imediat retrage această indemnizaţie, dar...

Reporter: Staţi puţin, haideţi să clarificăm un pic. Legea prevede doar returnarea banilor pe ultimii cinci ani. Dar despre terenuri şi celelalte beneficii? Legea prevede ceva sau e un vid legislativ?

Mihai Dodu: Este un vid legislativ. Adică statul poate să retragă doar banii, să-i stopeze, dar cu restul ce se întâmplă? Cu un teren? Cu un loc de casă? Cu un spaţiu comercial? E destul de ambiguă situaţia.

Reporter: Cam câţi Voicani Voiculeşti sunt cu certificate de-astea? Mă refer la foşti securişti, foşti nomenclaturişti, oameni dintre care, de fapt, unii ar trebui să fie în închisoare, nu să aibă certificate de revoluţionar.

Mihai Dodu: Există o situaţie clară care a venit la Secretariatul de Stat când eram acolo şi sunt cu sutele. Revoluţionari din SRI, Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării. Şi prejudiciul era de peste 300 de milioane de lei anual.

Reporter: Care e ritmul retragerii certificatelor ăstora?

Mihai Dodu: Ritmul este destul de greu, sunt sute de situaţii în instanţă, certificate.

În acest sens aş propune cumva o reformă a legii în cauză, astfel încât să putem să stabilim cu certitudine revoluţionarii care cu adevărat şi-au pus viaţa în pericol şi au luptat pentru libertatea poporului român şi să dăm deoparte aceşti oameni care practic doar au profitat de pe urma eroilor şi răniţilor, deţinuţilor în închisorile Miliţiei şi Securităţii.

Acum este foarte ambiguă situaţia. Spre exemplu, Marian Enache, care s-a pensionat de la CCR, e revoluţionar de... Vaslui!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor