„Vindem până nu-l falimentează statul iar!”
alte articole
După ce a ieşit din procedura de reorganizare, SN Plafar SA, una dintre cele mai cunoscute mărci româneşti, ajunsă însă, la un moment dat, într-o situaţie critică, se pregăteşte de vânzare. ”Plafar este un exemplu de succes de reorganizare, o societate care, cât a fost administrată de stat, s-a umplut de găuri şi de pierderi. Administrată profesionist, în cadrul reorganizării judiciare, a fost adusă pe profit, curăţată de tot felul de active toxice şi restituită statului în stare bună, profitabilă. Ca să nu o stricăm din nou, o să o vindem”, spune Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), citat de revista “Capital”.
Pe 16 martie 2009, la cererea Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al societăţii, s-a deschis procedura generală a insolvenţei faţă de SN Plafar SA. La acel moment, cel mai mare producător de ceaiuri din România avea datorii de 5,1 milioane de lei, circa 1,2 milioane de euro la cursul de schimb al momentului. În data de 14.12.2010, Adunarea Creditorilor a votat Planul de Reorganizare propus de administratorul judiciar Assistance Insolv. „Planul de reorganizare al SN Plafar SA reprezintă o premieră în România în sensul că este primul plan în mai bine de 17 ani de când există Legea Insolvenţei, prin care s-a reuşit plata integrală a tuturor creanţelor la valoarea nominală”, spunea Nicoleta Munteanu, reprezentantul administratorului judiciar. Mai mult, pe lângă performanţa de a achita toate creanţele, planul de reorganizare a făcut posibil asumarea unor investiţii de peste 5 milioane de lei pentru reabilitarea spaţiilor de producţie şi modernizarea proceselor şi capacităţilor de producţie, rebranding-ul întregului portofoliu de produse şi listarea în toate reţelele naţionale de distribuţie. În această perioadă, s-au lansat peste 50 de produse noi.
În perioada în care societatea a fost supusă planului de reorganizare, cifra de afaceri a crescut de la 3,4 milioane de lei în 2009, la 6,1 milioane de lei în 2010 şi de 7,3 milioane de lei în 2011. Mai mult decât atât, după 16 ani consecutivi de pierdere, anul 2011 a fost primul în care SN Plafar SA a încheiat exerciţiul financiar pe profit.
Administrată profesionist, în cadrul reorganizării judiciare, a fost adusă pe profit, curăţată de tot felul de active toxice şi restituită statului în stare bună, profitabilă. Ca să nu o stricăm din nou, o să o vindem
În desfăşurarea activităţii curente, societatea a efectuat plăţi în contul datoriilor apărute după data deschiderii procedurii în valoare de 24,4 milioane de lei, iar la data închiderii procedurii societatea nu înregistra arierate.