Viitorul Papă trebuie să aibă o personalitate magnetică şi hotărâtă

Cardinalii care vor alege viitorul pontif al Bisericii Romano-Catolice par a fi în căutarea unui candidat care combină carisma Papei Ioan Paul al II-leaâ, cu hotărârea unui 'Papă Rambo I', relatează New York Times, care preia ultima denumire de la un analist al Vaticanului.
The New York Times (Ramin Talaie/Getty Images)
Epoch Times România
08.03.2013

Cardinalii care vor alege viitorul pontif al Bisericii Romano-Catolice par a fi în căutarea unui candidat care combină carisma Papei Ioan Paul al II-leaâ, cu hotărârea unui 'Papă Rambo I', relatează New York Times, care preia ultima denumire de la un analist al Vaticanului.

Potrivit publicaţiei americane, deşi este încă prea devreme să vorbim despre favoriţi, caracteristicile pe care ar trebui să le aibă viitorul pontif pot fi deduse din afirmaţiile cardinalilor care şi-au petrecut săptămâna în cadrul reuniunilor de la Vatican. Atunci când s-au oprit din acordarea de interviuri, cardinalii au invocat frecvent două caracteristici de care Biserica are nevoie: un comunicator convingător, care va câştiga inimile, atât prin cuvinte cât şi prin comportamentul său sfânt, şi un'şerif' neînfricat care poate gestiona dezordinea şi scandalurile de la Vatican.

Concentrarea cardinalilor pe comunicare şi bună gestionare este - din multe puncte de vedere - o confirmare a minusurilor Papei Benedict al XVI-lea, care s-a îndreptat, la bordul unui elicopter, spre o retragere neaşteptată săptămâna trecută, după un mandat de opt ani. Declaraţiile sunt, totodată, o dovadă a nostalgiei cardinalilor faţă de predecesorul său, Ioan Paul al II-lea, o prezenţă magnetică, care a strălucit în turneele sale în toată lumea, chiar şi atunci când era pe moarte.

Chiar dacă viitorul Suveran Pontif nu va putea să pună capăt luptelor interne şi neregulilor de la Vatican, el va trebui cel puţin să dea dovadă de abilitatea de a desemna un adjunct suficient de neînfricat pentru a se confrunta cu birocraţia adânc înrădăcinată a Vaticanului.

'Primul lucru pe care trebuie să-l facă e să pună o mai mare ordine în administraţia centrală a Curiei', este de părere cardinalul Edward Egan, arhiepiscop emerit de New York, subliniind totodată că viitorul pontif 'va trebui să fie dispus să accepte critici'.

În acelaşi timp, noul Papă 'trebuie să fie un om care înţelege credinţa şi o poate comunica într-un mod atractiv şi simplu', a precizat cardinalul Egan, care a votat în conclavul care l-a ales pe Papa Benedict, dar care va lipsi de la următorul conclav, deoarece a depăşit vârsta de 80 de ani.

Începând de joi, toţi cei 115 cardinali cu drept de vot trebuie să fie prezenţi la Roma, însă momentul în care aceştia vor fi închişi în Capela Sixtină şi vor vota pentru a alegerea noului Papă rămâne încă incert. Cardinalii s-au întâlnit însă în spatele uşilor închise în fiecare zi în această săptămână, ascultându-se unul pe altul despre provocările cu care se confruntă biserica.

Pentru cei ale căror nume au fost incluse pe lista 'papabililor', discursurile au servit în parte şi ca audiţii.

Pe de altă parte, orice candidat serios trebuie să fie un om dedicat rugăciunii, competent teologic şi fluent în limba italiană, limba Vaticanului şi a Romei.

Cardinalii au indicat, de asemenea, că viitorul Papă trebuie să aibă experienţă ca episcop de dieceză. Descrierea i-ar exclude pe unii cardinali, care au servit cei mai mulţi ani în cadrul Curiei şi pe cei cu puţină experienţă pastorală, cum ar fi cardinalul Gianfranco Ravasi.

Mai mulţi cardinali au subliniat, de asemenea, că viitorul Papă va trebui să fie deschis faţă de alte credinţe, să îmbunătăţească relaţiile cu episcopii din întreaga lume şi să predice cu convingere doctrina catolică.

Vârsta este un alt criteriu important, mai ales după renunţarea la pontificat a Papei Benedict al XVI-lea, în vârstă 85 de ani. Mulţi cardinali sunt de acord că noul Papă ar trebui să aibă între 60 şi 70 de ani. Cardinalul Wilfrid F. Napier din Africa de Sud crede chiar că viitorul pontif ar putea avea puţin peste 60 de ani, ceea ce ar conduce la un mandat mai lung, necesar eforturilor de consolidare a bisericii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor