Rusia-Vietnam, cooperarea bilaterală în cheie anti - chineză

Vladimir Putin împreună cu omologul său vietnamez Truong Tan Sang, în Hanoi (KHAM / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
16.11.2013

Economie, energie şi colaborare (inclusiv militară) în centrul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Vietnam. Printre punctele principale, explorări maritime în largul coastelor vietnameze, într-o regiune disputată cu Beijing, construirea unei centrale nucleare în sud. Până în 2020 o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari.

Parteneriat economic şi cooperări bilaterale la toate nivelurile, inclusiv militar, sunt cele două puncte cheie ale vizitei oficiale a preşedintelui rus Vladimir Putin în Vietnam, pe 12 noiembrie. Aceasta este a treia călătorie a şefului de la Kremlin în Hanoi, o vizită de o singură zi, dar care este de importanţă majoră pentru întreaga regiune Asia - Pacific. Moscova, de fapt , intenţionează să îşi consolideze relaţiile cu naţiunile din sud- estul Asiei în cheie anti-chineză pentru a contracara hegemonia Beijingului şi a creşte iniţiativele comerciale. Printre obiective, explorări comune Moscova/Hanoi în Marea Chinei de Sud de petrol şi gaze naturale, un punct delicat deoarece apele din regiune sunt în centrul unui litigiu amar cu Beijing şi nu se exclude (de mult timp) ipoteza unui conflict deschis pentru controlul lor.

Comentând cu privire la vizită în ziarele importante din Vietnam, preşedintele Putin a vorbit despre "relaţii de respect reciproc, încredere şi ajutor reciproc" între cele două ţări. "Am apreciat foarte mult - continuă liderul rus - cooperarea imparţială, sprijinul dezinteresat şi onestitatea reciprocă".

Printre priorităţile evidenţiate de Kremlin este de a da un nou impuls negocierilor pentru Acordul de liber schimb ( ALS ) între Vietnam, Rusia şi naţiunile satelit ale Moscovei, cum ar fi Belarus şi Kazahstan. Hanoi şi Moscova, de asemenea, intenţionează să accelereze proiectul de construcţie a centralei nucleare numărul 1 din Ninh Thuan, în la sud de Vietnam, dând naştere unui centru specializat în studiul tehnologiei nucleare în scopuri civile.

În 2012, comerţul bilateral dintre cele două ţări a ajuns la 3,6 miliarde de dolari şi în primele opt luni ale anului 2013 a atins valoarea de 1,88 miliarde. În acest moment Rusia este pe poziţia a 18-a între cele 101 de ţări care investesc în Vietnam. Obiectivul comun, până în 2020 este de a ajunge la o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari.

Un interes special (comun) este cooperarea în domeniul energiei: de la construirea unei centrale nucleare la foraje în Rusia până la explorările marine în largul coastelor din Vietnam. Gigantul rus Rosneft Petro a semnat un acord cu Naţional Oil Corporation of Vietnam (Petro Vietnam) pentru dezvoltarea de proiecte comune de cercetare. Cooperarea este apoi extinsă la industria metalurgică, aviaţie şi auto.

Dacă guvernele din Moscova şi Hanoi se uită la potenţialul economic şi de dezvoltare a afacerilor, populaţia vietnameză constată cu îngrijorare posibilele evoluţii viitoare. În special, se referă la proiectele atomice într-o zonă predispusă la taifunuri, furtuni şi alte fenomene naturale de mare intensitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor