Vietnam: educaţia la pământ, rezultate măsluite

Vietnam: Represiune împotriva internauţilor (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
21.09.2013

Educatorii şi profesorii din Vietnam cer "investiţii" şi o "schimbare radicală" de mentalitate. În ciuda proclamaţiilor guvernamentale, nivelul de educaţie în ţară este încă în urmă. Prevalează ideologia comunistă, care blochează o adevărată dezvoltare globală a sistemului.

Sistemul de educaţie din Vietnam, în ciuda declaraţiilor guvernamentale, este mult rămas în urmă, fiind o victimă a unei ideologii comuniste care străbate toate nivelurile. Pentru un progres efectiv este nevoie de o reformă reală, care să garanteze libertatea de educaţie şi condiţii mai bune pentru profesori şi elevi.

Recent, Forumul Economic Mondial (WEF), în raportul său privind "Competitivitatea Globală 2013/20144), a clasat modelul vietnamez şcolar pe locul 67 din 148 de ţări şi pe locul 4 în ASEAN (Asociaţia care reuneşte 10 ţări din Asia de Sud - Est), după Singapore, Brunei şi Malaiezia. Cu toate acestea, clasamente sunt rezultatul datelor false furnizate de către autorităţi, iar valorile nu corespund nivelului real de educaţie - avertizează profesorii şi educatorii - care este total diferit.

Din analiza datelor reale - în special în rândul absolvenţilor şi candidaţilor la doctorat - Vietnamul ar fi pe locul 95 din 148 de ţări din lume şi pe locul 7 din cele opt examinate în ASEAN, după Cambodgia.

Potrivit guvernului din Hanoi, există sute de mii de studenţi care pot pretinde a fi avut rezultate "excelente". Potrivit datelor, în anul 2012 - 2013 au fost înregistrate 24 de mii de doctorate în filosofie precum şi 9.000 între profesori şi asociaţi. Dar acest număr - cel mai mare printre naţiunile din Asia - contrastează cu faptul că printre primele 500 de universităţi din lume nu există nici una vietnameză.

Numărul de publicaţii ştiinţifice între 1970 şi 2011 (10.745) este mult mai mic decât în ​​ţările vecine: 22% faţă de Tailanda, 27% faţă de Malaezia şi 11% în comparaţie cu Singapore şi trebuie să se ia în considerare faptul că 80% dintre acestea au fost pregătite în colaborare cu colegii din străinătate. În cele din urmă chiar şi numărul de brevete demonstrează întârzierea în Vietnam: doar 19 între 2000 şi 2007, nici unul în anul calendaristic 2011.

Experţii şi educatorii cer un plan de reformă a sistemului de învăţământ care nu ar trebui să fie numai în "investiţii financiare", dar care să ducă la îmbunătăţirea eticii profesionale, metodele de învăţământ şi schimbarea radicală a mentalităţii comuniste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor