Vietnam: Human Rights Watch denunţă represiunea împotriva internauţilor

Vietnam: Represiune împotriva internauţilor
Vietnam: Represiune împotriva internauţilor (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
23.06.2013

Este prea târziu astăzi pentru a opri valul schimburilor de informaţii prin internet. Chiar dacă s-ar închide, oamenii ar găsi noi modalităţi de a vorbi. Bariera fricii este ruptă, nu există cale de întoarcere.


În ciuda controlului ideologic practicat de sistemul comunist şi a zonelor mari unde economia şi tehnologia sunt înapoiate, Vietnam are un număr mare de utilizatori de Internet. Se estimează că internetul, mass-media socială şi blog-urile sunt accesibile pentru o treime din cele 90 de milioane de vietnamezi şi de o perioadă de timp în ţară se alimentează dezbaterea privind limitele acordate acestora. Aceasta cu atât mai mult cu cât informaţiile de pe web au devenit principala sursă de cunoaştere pentru mulţi, ca o alternativă la mass-media.

Chiar cu riscul unui conflict cu regimul, aşa cum a raportat joi organizaţia pentru drepturile omului, Human Rights Watch a cerut guvernului de la Hanoi să elibereze trei bloggeri care au fost arestaţi recent şi să oprească agresiunea, inclusiv cea fizică, împotriva celor care au atitudini critice.
Truong Duy Nhat, Pham Viet Dao şi Dinh Nhat Uy au fost arestaţi luna trecută în baza acuzaţiilor de "abuzare a libertăţii democratice".

De asemenea, tot în raportul HRW se confirmă agresiunea de care a dat dovadă poliţia faţă de mai mulţi activişti, inclusiv cea deosebit de gravă din Nguyen Hoang Vi. "Recentele arestări şi atacuri ale bloggerilor arată clar teama guvernului de o dezbatere care poate da naştere la democraţie şi drepturile omului", a declarat Brad Adams, directorul organizaţiei din Asia.

La începutul acestei săptămâni, într-un discurs în Adunarea Naţională, Ministrul Informaţiei şi Comunicaţiilor, Nguyen Bac Son, a recunoscut importanţa internetului în diseminarea şi schimbul de cunoştinţe, dar a avertizat împotriva conţinutului acestuia care ar putea, potrivit ministrului "sabota ţara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor