Tribunalul Khmerilor Roşii riscă să rămână fără fonduri

Fosta inchisoare S21 din Cambogia, unde regimul comunist al lui Pol Pot a trimis aproximativ 15 mii de intelectuali banuiti de "activitati contrarevolutionare". Dintre acestia au scapat numai 7, eliberati de trupele vietnameze in 1979. Restul au fost supusi unui program de tortura si executie
Fosta inchisoare S21 din Cambogia, unde regimul comunist al lui Pol Pot a trimis aproximativ 15 mii de intelectuali banuiti de "activitati contrarevolutionare". Dintre acestia au scapat numai 7, eliberati de trupele vietnameze in 1979. Restul au fost supusi unui program de tortura si executie (Paula Bronstein / Getty Images)

Conform unui raport Reuters, un judecător al Tribunalului Special pentru Cambodgia doreşte să redeschidă cazurile lui Meas Mut şi Sou Met, acuzaţi de genocid. Cei doi sunt în prezent generali cu 2 stele, în vârstă de peste 80 de ani, şi oferă consultaţii guvernului cambodgian. S-a afirmat că Meas Mut şi Sou Met au închis prizonieri în S-21, un centru de tortură care a simbolizat ororile unui regim ce a eliminat aproape un sfert din populaţia ţării.

Aceste acuzaţii, incluse în cazurile cunoscute drept 003 şi 004 la un tribunal susţinut de ONU, aruncă Cambodgia într-o examinare interioară privitoare la cât de mult se poate înainta în urmărirea acuzaţiilor de crime de război împotriva foştilor comandanţi, dintre care unii ocupă în prezent poziţii superioare în guvern.

De asemenea, acuzaţiile alimentează criticile la adresa ONU cu privire la faptul dacă tribunalul său cambodgian aproape rămas fără fonduri va aduce vreodată justiţie victimelor regimului ultra-maoist care a distrus Cambodgia şi a fost responsabil pentru 2,2 milioane de morţi.

Uniunea Europeană, cel de-al doilea sponsor al Tribunalului Extraordinar după Japonia, a cerut Cambodgiei să găsească fonduri suplimentare pentru tribunal, unde unii angajaţi au intrat în grevă săptămâna trecută după ce nu şi-au primit salariile timp de 2 luni. Cambodgia afirmă că a investit mai mult decât partea sa financiară obligatorie şi a făcut apel pentru donaţii mai mari.

Noul judecător american al tribunalului, Mark Harmon, a declarat luna trecută că a dorit să redeschidă cazul 003, ce-i implică pe fostul comandant de marină al Khmerilor Roşii, Meas Mut şi pe fostul şef al forţelor aeriene Sou Met.

Acest lucru îl plasează la polul opus faţă de premierul autoritar Hun Sen, care a fost acuzat că interferează în vederea limitării probelor ce ar implica politicieni puternici. Meas Mut şi Sou Met sunt acum consilieri la Ministerul Apărării.

Hun Sen, un aliat apropiat al Chinei, care a fost o susţinătoare cheie a Khmerilor Roşii în timpul anilor de violenţe extreme, a promis că va împiedica noi incriminări şi a declarat că va fi fericit dacă Naţiunile Unite vor părăsi Cambodgia. El însuşi a fost un luptător al Khmerilor Roşii înainte să fugă în Vietnam, ţară care a invadat Cambodgia şi a răsturnat regimul lui Pol Pot în 1979.

Tribunalul, afectat de la început de acuzaţii de corupţie, interferenţă politică şi risipă, a cheltuit 175,3 milioane de dolari până la sfârşitul anului trecut şi a înaintat o singură condamnare – cea a fostului şef al închisorii S-21, Kaing Guek Eav, numit şi Ducele, care a fost întemniţat pe viaţă pentru moartea a peste 14.000 oameni. El a spus în mai multe rânduri că a urmat doar ordinele.

În cel de-al doilea caz al tribunalului, cunoscut sub numele de 002, sunt implicaţi ultimii membri ai cercului de apropiaţi ai liderului Pol Pot, care a murit în 1998: şeful departamentului pentru doctrină Nuon Chea, 86 ani, fostul ministru de externe Ieng Sary, 87 ani şi şeful de stat Khieu Samphan, 81 ani. S-ar putea ca ei să nu mai fie în viaţă la pronunţarea verdictelor. De ani de zile, Ieng Sary şi Nuon Chea au fost internaţi şi externaţi din spital de multe ori.

Majoritatea suspecţilor trăiesc în izolare, departe de capitală şi nu au discutat despre acuzaţiile lor în public.