Vid de putere pe fond de criză şi de sărăcie la bulgari

(photos.com)
Epoch Times România
10.05.2013

SOFIA – Alegerile de duminică din Bulgaria par să ducă spre o prelungire a vidului de putere în cea mai săracă ţară membră a UE. Nici unul dintre cele două mari partide din Bulgaria nu pare cababil să obţină majoritatea în alegeri sau să formeze o coaliţie.

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în luna februarie a acestuia an pentru a protesta împotriva corupţiei, creşterii şomajului şi a preţurilor mari la utilităţi, forţându-l pe prim-ministrul de atunci, Boiko Borisov, şi pe partidul său, GERB, să demisioneze în favoarea unui guvern interimar. Iar acum, în prag de alegeri, viitorul arată incert.

În ziua votului sunt planificate demonstraţii.

GERB promite o politică fiscală austeră şi menţinerea unei rate fixe de schimb leva/euro. Aceste măsuri pot oferi stabilitate pentru investitori, însă au reuşit să stârnescă furia cetăţenilor bulgarii, sătui de săracie şi de trai precar.

Situaţia din Bulgaria reflectă imaginea unei Europe sumbre. Zbaterile Bulgariei demonstrează că, pe măsură ce criza se adânceşte, marile puteri ale UE îşi concentrează eforturile pe rezolvarea problemelor propriilor ţări iar naţiunile mici, cu democraţii şi sisteme economice vulnerabile, sunt din ce în ce mai grav afectate de lunga criza ce nu mai dă odată semne de sfârsit.

De asemenea, firmele din Bulgaria sunt nemulţumite de amploarea corupţiei. Multe licitaţii publice sunt măsluite, birocraţia este enormă, iar deciziie imprevizibile ale aparatului de stat sunt departe de a garanta un mediu economic stabil.

"Nici unul dintre partide nu îşi respectă promisiunile preelectorale şi nu îşi urmează programele", a declarat Bojidar Danev, preşedintele organizaţiei de afaceri de top BIA.

"Politicienii sunt mincinoşi", a spus el.

Coaliţia majoritară, misiune imposibilă?

Deşi oficial Borisov a negat că ar fi ajuns la vreun acord pentru formarea unei coaliţii, neoficial a purtat discuţii cu Attack, partidul care a beneficiat cel mai mult de pe urma schimbării guvernului în februarie. În sondaje, Attack, se bucură de un sprijin de 5%, însă retorica sa împotriva UE, romilor şi turcilor nu îl face atractiv ca partener de gurvernare.

Doar GERB şi Attack nu pot forma singure un parlament majoritar. Pentru aceasta, Borisov ar avea nevoie de partidul de dreapta, "Bulgaria pentru Cetăţeni", condus de fostul comisar UE, Meglena Kuneva.

Socialiştii, la rândul lor, au promis să creeze 250 000 de locuri de muncă, să reducă şomajul ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, să micşoreze impozitele pentru persoanele cu venituri reduse şi să păstreze datoriile statului la un nivel scăzut, însă aceste promisiuni nu i-au adus creşteri în sondaje sau votanţi noi.

Socialiştii au colaborat anterior cu un partid mai mic, partidul etnicilor turci MRF, dar nici lor această alianţă nu le poate asigura majoritatea parlamentară, aşa că am putea asista la o luptă între socialişti şi GERB pentru spriijinul Dnei. Kuneva şi a partidului său.

"După alegeri, ne vom întâlni cu toate partidele care au intrat în Parlament, cu excepţia GERB", a declarat liderul socialist Serghei Stains pentru ziarul Trud.

Este nevoie de cel puţin 43 la sută pentru o majoritate.

Ultimul sondaj de opinie al agenţiei private Şova Harris, dat publicitătii joi, a indicat că GERB, partidul de centru-dreapta al lui Borisov, va obţine 20,9 la sută din voturi, iar socialiştii 20,4 la sută, în timp ce sondajele Centrului de Analiză şi Marketing au plasat GERB la 21,3 la sută din voturi, iar pe socialiştii la 18,9 la sută.

În decembrie, GERB avea 26 la sută din voturi, conform agenţiei Şova Harrisiar, cu 5 la sută mai mult decât socialiştii. NPOC finanţat de stat a plasa luna trecută GERB la 23,6 la sută, iar pe socialişti la 17,7 la sută.

Se remarcă, aşadar, o diminuare a simpatiei de care se bucură GERB în ochii votanţilor bulgari. GERB a scăzut în sondaje după recentul scandal privind implicarea unora dintre membrii săi importanţi în interceptări ilegale de convorbiri telefonice.

"Rezultatele sondajului şi realităţile politice sugerează că o coaliţie de guvernământ va trebui să fie formată din cel puţin trei partide", a declarat Yuliy Pavlov, persoana care se ocupă de sondaje la Centrul de Analiză şi Marketing. Care vor fi cele trei partide, este încă incert.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor