După alegeri Bulgaria se va trezi în situaţia Italiei din punct de vedere politic (presă)

După alegerile parlamentare din 12 mai, Bulgaria se va trezi în situaţia Italiei din punct de vedere politic: cu un parlament incapabil să producă ceea ce îi trebuie ţării: un guvern stabil.
(photos.com)
Epoch Times România
24.04.2013

După alegerile parlamentare din 12 mai, Bulgaria se va trezi în situaţia Italiei din punct de vedere politic: cu un parlament incapabil să producă ceea ce îi trebuie ţării: un guvern stabil, scrie miercuri Veselin Jelev, într-un editorial publicat de cotidianul Trud. În aceste condiţii, vor fi trei variante: alegeri anticipate, guvern minoritar şi o alianţă între cele două partide principale din parlament: GERB (centru-dreaptă) şi Partidul Socialist. A treia opţiune pare cea mai rezonabilă, dar şi cel mai puţin probabilă, susţine Jelev care este corespondentul permanent al ziarului la Bruxelles.

Avantajul principal al acestui al treilea scenariu este stabilitatea parlamentară care va depăşi la distanţă pragul de 121 deputaţi din cele 240 de locuri din parlament. Aceasta este o condiţie importantă pentru reforme nepopulare în sistemul sanitar, cel social şi în energie. Este necesar să fie păstrată stabilitatea financiară şi în acelaşi timp să fie întreprinse măsuri pentru stimularea creşterii economice şi asigurarea unor locuri de muncă noi. Această alianţă va fi ca un zid de foc împotriva virusurilor populismului şi exotismului politic. Ea va fi proeuropeană.

În opinia lui Jelev, singura piedică în formarea acestei alianţe o reprezintă abordarea diferită a subiectelor politice şi faptul că până acum cele două formaţiuni principale s-au confruntat atât de violent una cu cealaltă că nu au cum să se îmbrăţişeze. Autorul comentează că este necesar ca fiecare dintre două formaţiuni să renunţe la ceva în numele acordului. După ce liderul Partidului Socialist, Serghei Stanişev, a anunţat că nu va fi premier chiar dacă partidul său va forma viitorul guvern, a venit rândul fostului premier Boiko Borisov să facă şi el un asemenea pas, crede ziaristul.

Cotidianul Presa îl citează pe analistul politic Andrei Raicev care susţine că GERB va avea două opţiuni după alegeri: să facă o alianţă cu partidul ultranaţionalist Ataka, ceea ce îl va costa mult în UE, sau să formeze un guvern minoritar, bazându-se tot pe sprijinul din partea formaţiunii Ataka, dar fără să anunţe oficial o alianţă cu ultranaţionaliştii. În cel de al doilea caz guvernul va fi foarte dependent de liderul partidului Ataka, Volen Siderov. GERB se află într-o situaţie în care chiar dacă ar câştiga alegerile, va avea de pierdut pentru că va trebui să caute sprijinul ultranaţionaliştilor, susţine Raicev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor