Bulgaria intră într-o campanie electorală murdară (presă)

Liderul minorităţii turce Ahmed Dogan. (DIMITAR KYOSEMARLIEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.02.2013

Ura de moarte dintre premierul demisionar Boiko Borisov şi liderul minorităţii turce Ahmed Dogan a încremenit parlamentul, titrează vineri cotidianul sofiot Standart. La puţin timp după ce demisia guvernului a fost votată de deputaţi, Borisov a anunţat în faţa plenului că Dogan ar fi comandat împotriva lui un atentat.

Borisov susţine că, în urma cu 15 zile, a primit un act redactat de un serviciu de informaţii al unei ţări partenere în care se afirmă că împotriva lui a fost pregătit un atentat în anul 2009. Borisov s-a adresat actualului lider al Mişcării pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce), Liutvi Mestan, solicitându-i să organizeze o comisie parlamentară de anchetă care să verifice aceste informaţii.

Potrivit unor surse citate de Standart, avertizarea a venit din partea serviciilor britanice şi a fost trimisă colegilor lor din Serbia care au retrimis-o la Sofia. Reacţia Mişcării pentru drepturi şi libertăţi (DPS) nu a întârziat. 'Este o minciună, o făcătură', a spus Mestan. El a insistat la rândul său să fie publicat dosarul cu numele de cod 'Lalea' în care ar fi descrisă legătura dintre Borisov şi un lider al lumii interlope asasinat în urma cu câteva ani.

Demisia guvernului a dat startul campaniei electorale pentru alegerile anticipate în aprilie sau în mai. Acuzaţiile reciproce dintre Borisov şi opoziţie arată că această campanie va fi murdară şi cu multe lovituri sub centură, comentează site-ul Dnevnik. Potrivit analiştilor, prin atacul la adresa lui Dogan, Borisov a identificat principalul oponent în campania electorală: DPS, care este considerată un aliat al socialiştilor. Experţii consideră că partidele GERB (al lui Borisov) şi DPS sunt singurele pregătite pentru alegeri, în timp ce Partidul Socialist Bulgar încă nu s-a mobilizat.

Directorul serviciului naţional de informaţii, Dragomir Dimitrov, a declarat că el nu deţine informaţii cu privire la un eventual atentat comandat de Ahmed Dogan, scrie ziarul Trud. Dimitrov, care ocupă postul din ianuarie, a promis că va verifica dacă serviciul a primit asemenea informaţii în trecut. El a precizat însă că nu va face nici un comentariu chiar dacă găseşte ceva, pentru că este vorba de informaţii secrete.

Cotidianul 24 Ceasa informează că şi în seara zilei de joi au avut loc proteste sociale. Participanţii au fost însă mult mai puţini, iar protestele au fost paşnice.

Premierul bulgar Boiko Borisov a depus demisia guvernului său după zece zile de proteste sociale la care au participat în jur de 100.000 de persoane. În seara zilei de marţi, un grup relativ mic de protestatari a atacat forţele de ordine care au fost nevoite să folosească bastoane. Acest incident în care au fost rănite uşor în jur de 20 de persoane a devenit motivul formal pentru demisia guvernului. Premierul Borisov a spus că nu vrea să vadă ciocniri între poliţie şi demonstranţi, nici sânge pe străzi şi de aceea îşi prezintă demisia. În ciuda situaţiei dificile din punct de vedere economic în care se află ţara, partidul de centru- dreapta al lui Borisov este considerat favorit pentru alegerile anticipate care vor avea loc în aprilie sau în mai, având un avantaj mic faţă de socialişti în frunte cu Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor