Victorie a coaliţiei de guvernare contra PSD: Pensionarea anticipată a magistraţilor, abrogată în Parlament

Ludovic Orban, Dacian Ciolos si Dan Barna
Ludovic Orban, Dacian Ciolos si Dan Barna (Epoch Times România)

Senatul a adoptat luni, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea pensionării anticipate a magistraţilor, după doar 20 de ani vechime. La votul pe iniţiativa depusă de PNL şi USR-PLUS s-au înregistrat 72 voturi "pentru" şi 50 voturi "împotrivă".

"Vom scăpa, astfel, de o modificare nocivă pe care fosta guvernare a PSD a introdus-o în Legile Justiţiei şi care le permitea judecătorilor şi procurorilor să iasă la pensie la 45 de ani. Această sfidare la adresa românilor, care ar fi creat încă o categorie privilegiată de pensionari într-o ţară în care majoritatea oamenilor ies la pensie la 65 de ani, nu a intrat în vigoare, deşi fusese adoptată în 2018, fiind doar amânată succesiv. Prin votul senatorilor şi adoptarea legii, revenim, astfel, la pensionarea judecătorilor şi a procurorilor la 60 de ani şi cu o vechime de 25 de ani în magistratură, într-un cadru legislativ clar şi predictibil. Se înlătură, astfel, riscul unui mare dezastru", a declarat Iulia Scântei, şefa Comisiei juridice din Senat.

Potrivit senatoarei PNL, metoda aleasă de PSD, de a permite ieşirea la pensie cu doar 20 de ani de vechime, nu doar că încuraja golirea instanţelor, prin pensionarea a 30% dintre magistraţi, dar ar fi limitat accesul la justiţie al românilor, lungind durata proceselor şi a anchetelor penale.

"Judecătorii şi procurorii rămaşi în sistem ar fi fost sufocaţi de un volum şi mai mare de dosare. Şi statul, dar mai ales justiţiabilii, ar fi fost văduviţi de experienţa unor magistraţi care au atins maturitatea profesională la 40 – 50 ani. Câteva cifre sunt relevante: în cursul anului 2020, au ieşit la pensie 296 de magistraţi (167 de judecători şi 129 de procurori), iar în primele trei luni ale lui 2021 au depus dosare de pensionare 124 de magistraţi (97 de judecători şi 27 de procurori). Acest flux se înregistrează în condiţiile în care, potrivit datelor furnizate de CSM, sistemul judiciar din România are un deficit de 1.193 de posturi neocupate în întreaga ţară (616 judecători şi 577 procurori)", a continuat Iulia Scântei.

Senatoarea a explicat că, din păcate, reducerea deficitului de magistraţi stă sub semnul întrebării încă, după ce o lege iniţiată de Guvernul PNL şi adoptată recent, referitoare la organizarea concursurilor în magistratură şi la Institutul Naţional al Magistraturii (INM), nu a intrat în vigoare, fiind blocată de PSD "printr-o sesizare acceptată de o majoritate fidelă a CCR".

"Astfel, nici în anul 2021 nu se vor organiza concursuri pentru admiterea la INM şi în magistratură, adâncind deficitul de magistraţi şi menţinând sub presiune activitatea instanţelor şi parchetelor", a adăugat Iulia Scântei.

"Împreună cu senatorii liberali şi cei ai USR am semnat, încă din legislatura trecută, o iniţiativă pentru abrogarea acestei tentative a PSD de a dezechilibra instanţele şi parchetele româneşti, însă absenţa unei majorităţi parlamentare ne-a lăsat doar posibilitatea de a amâna punerea în practică a acestui sumbru scenariu. Putem spune că abia acum, prin abrogarea acestei prevederi, punem în practică una dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, care a solicitat abrogarea pensionării anticipate a magistraţilor încă din 2018, când a criticat modificările aduse de PSD la Legile Justiţiei. Salut avizul pozitiv al CSM pentru abrogarea pensionării anticipate a magistraţilor, transmis Comisiei juridice a Senatului, care îmi dă încredere că în viitor vom putea colabora eficient, pentru a elimina anomaliile din sistemul judiciar. Este vorba nu doar despre repararea Legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale, viciate profund de fostele guverne ale PSD, ci şi de alte legi aflate în atenţia Comisiei juridice a Senatului, dintre care legea pentru desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ) are nevoie de prioritate, dar şi de un acord între părţi", a afirmat şefa Comisiei Juridice.

În opinia senatoarei, abrogarea pensionării anticipate este un prim pas pe care actuala coaliţie guvernamentală îl face pentru eliminarea unor inechităţi între diferite categorii de pensionari.

"Privesc cu încredere către un alt pas, mai mare, către un alt subiect care are nevoie de un dialog onest şi raţional cu CSM şi cu asociaţiile profesionale ale sistemului judiciar în privinţa pensiilor magistraţilor", a conchis Iulia Scântei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne