Victor Ponta: Voi numi la şefia INS un specialist fără legătură cu USL, nu va fi Beatrix Gered

Briefing de presă cu Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
07.01.2013

Premierul Ponta a declarat luni că nu o va numi la şefia INS pe Beatrix Gered, actualul şef interimar, ci "un specialist cu credibilitate", care să nu aibă legături cu partidele politice aflate la guvernare.

"La INS urmează să numesc un preşedinte. Nu o voi numi pe dna Gered, dar dintre cei trei vicepreşedinţi actuali am întrebat cine este cel mai vechi şi este dna Gered. La INS credibilitatea e cea mai importantă, aşa că nu doream o discuţie 'Domn'e, a luat Ponta pentru că...'. Dna Gered girează conducerea INS până când voi numi şi voi numi o persoană care nu are legătură nici cu PNL, nici cu PSD, nici cu altcineva, ci un specialist cu credibilitate", a declarat Ponta.

Premierul a semnat vinerea trecută decizia prin care Vergil Voineagu este demis din funcţia de preşedinte al INS, atribuţiile acestuia fiind preluate interimar de vicepreşedintele instituţiei, Beatrix Gered. „La intrarea în vigoare a prezentei decizii, doamna Gered Beatrix vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statistică este este desemnată să exercite atribuţiile preşedintelui INS până la numirea preşedintelui instituţiei, în condiţiile legii”, se precizează într-o decizie semnată de premierul Victor Ponta şi publicată în Monitorul Oficial. Printr-o altă decizie, Vergil G Voineagu a fost destituit din funcţia de preşedinte al INS.

Premierul Victor Ponta a declarat că INS a greşit PIB-ul pe 2011-2012 cu 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă pentru 2013 că Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei.

Diferenţele între versiunile de estimare a PIB, respectiv provizorie (la 70 de zile), semidefinitivă (la 9 luni) şi definitivă (la 21 luni) sunt inerente şi nu sunt generate de erori de calcul, se arată într-un comunicat al Institului Naţional de Statistică. De altfel, INS a venit şi cu explicaţii detaliate de natură metodologică şi procedurală referitoare la diferenţele dintre varianta semidefinitivă şi provizorie pentru PIB pe anul 2011. Astfel, la estimarea PIB - varianta provizorie - INS precizează că se utilizează într-o mare masură surse indirecte, metode de estimare şi extrapolare – în lipsa unor date primare complete, nedisponibile în momentul calculării PIB în variantă provizorie. PIB, în varianta provizorie, a fost estimat la 578,551 miliarde lei. Pentru varianta semidefinitivă în calculul PIB s-au utilizat surse de date primare disponibile mai complete şi mai detaliate faţă de varianta provizorie. În varianta semidefinitivă, PIB a fost estimat la 556,708 miliarde lei.

INS mai arată că pentru anul 2011, din analiza rezultatelor economice agregate pe baza surselor de date disponibile, a rezultat o creştere a ponderii consumului intermediar în productie, de la 61,3% (pondere estimată pentru anul 2010 şi utilizată la varianta provizorie 2011) la 64,6% (pondere calculata pe baza surselor complete de date) în varianta semidefinitiva. Cea mai mare contribuţie la creşterea consumului intermediar au avut-o societăţile nefinanciare (intreprinderi) ceea ce a condus la o majorare a consumului intermediar nominal pentru anul 2011, şi implicit o reducere a valorii adaugate brute si a PIB cu aproximativ 26 miliarde lei. Aceasta pondere mare s-a mai înregistrat în perioada 1995-1997. În anii care au urmat consumul intermediar nu a reprezentat mai mult de 59-62% din valoarea producţiei. ”Majorarea nu a putut fi anticipată la varianta provizorie din lipsa oricaror informatii privind consumurile intermediare efective pentru anul 2011”, spun cei de la INS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor