Victor Ponta va solicita Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu numirea judecătorului la CEDO

Şedinţă la Guvern. În imagine, Victor Ponta
Şedinţă la Guvern. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că a hotărât să-i ceară Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la cine are atribuţia să numească judecătorul care să reprezinte ţara la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), comisia guvernamentală sau Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

“Vreau să informez şi public că existând o dispută între CSM şi Guvern apropo de ordonanţa privind numirea judecătorului la CEDO, am decis sa îl rog pe Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională, iar CCR să ne dea un răspuns despre cine numeşte la CEDO. Ca în toate ţările europene o Comisie guvernamentală sau doar CSM, ca în România. Cum spune Curtea Constituţională aşa facem. Şi dacă o să avem un regim special faţă de restul Europei şi dacă o să avem un regim ca toată Europa, important este să avem un regim necontestat”, a afirmat Ponta, la şedinţa de Guvern.

Mandatul judecătorului român la Strasbourg, Corneliu Bîrsan va expira pe data de 16 decembrie 2013.

Executivul a adoptat, la finele lunii martie, o ordonanţă care reglementează, prin modificarea unei alte ordonanţe, procedura de selectare a judecătorului care va lucra din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), candidaţii urmând să fie stabiliţi până spre sfârşitul lunii iulie, informează RTV.

Vechea procedură de desemnare a candidaţilor României pentru funcţia de judecător la CEDO prevedea că propunerile sunt făcute de membrii CSM. Ulterior, aceştia erau audiaţi de CSM, care era convocat de către ministrul Justiţiei.

În noua ordonanţă emisă de Executiv este stabilită înfiinţarea unei comisii interinstituţionale care să gestioneze procesul de selecţie şi stabilirea componenţei acesteia.

Comisia ar urma sa fie formată din ministrul Justiţiei, ministrul de Externe, agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), directorul Direcţiei Afaceri Europene din cadrul Ministerului Justiţiei, un membru al CSM, un judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Avocatul Poporului şi un cadru didactic universitar de competenţă recunoscută.

Guvernul susţine că prin adoptarea acestui act normativ va fi asigurată implicarea în procedura de selecţie a tuturor instituţiilor cu atribuţii în problematica protecţiei drepturilor omului, accesul cât mai larg al juriştilor cu înaltă reputaţie profesională la funcţia de judecător al CEDO, o selecţie transparentă şi o evaluare riguroasă şi echidistantă a candidaturilor, cât şi un calendar predictibil de desfăşurare a procedurii.

Executivul mai susţine că legislaţia românească în vigoare nu prevede condiţiile în care persoanele ce întrunesc cerinţele impuse de Convenţie pot accede la o astfel de poziţie, etapele procedurale care trebuie urmate, măsurile pentru a asigura transparenţa, obiectivitatea, rigoarea şi profesionalismul selecţiei, precum şi calendarul procesului de selecţie.

Reprezentanţii Guvernului justifică urgentarea acestui act normativ prin faptul că mandatul judecătorului CEDO, Corneliu Bîrsan, expiră în luna decembrie a acestui an, iar Secretariatul General al Consiliului Europei a solicitat României să prezinte candidaţii pânăpe data de 26 iulie 2013.

Conform Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, fiecare ţară poate propune Adunării Parlamentare a Consiliului Europei trei candidaţi în vederea alegerii unui judecător al respectivului stat la CEDO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne