CEDO: Statul român trebuie să achite 350.000 de euro pentru 72 de victime de la Revoluţie

. (Photos.com)
Cristina Boiangiu
26.03.2013

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat statul român să plătească 350.000 de euro către 72 persoane care au fost victime ale Revoluţiei din decembrie 1989. Este vorba despre cei care au avut direct de suferit în urma represiunii armatei de la Timişoara şi moştenitori ai celor care nu au mai supravieţuit.

Reprimarea manifestanţilor din 1989 a fost anchetată, începând din ianuarie 1990, de cei de la biroul procurorului militar din Timişoara. Pe 30 decembrie 1997, procurorii militari i-au trimis în judecată pe generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, consideraţi principalii responsabili de organizarea represiunii armate faţă de manifestanţii din Timişoara.

Cei doi au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare pentru omor şi tentativă de omor privind organizarea şi coordonarea represiunii de la Timişoara şi au fost obligaţi să plătească, în solidar cu Ministerul Apărării, despăgubiri.

CEDO a condamnat România, în decembrie 2009, pentru durata prea mare a proceselor privind revoluţia de la Timişoara, în care au fost trimişi în judecată generalii (r) Victor Athanase Stănculescu şi Mihai Chiţac.

Patru manifestanţi şi urmaşi ai acestora au reclamat în 2003 încălcări ale drepturilor lor prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Europene, printre care şi pe cel de a avea un proces echitabil într-un termen rezonabil.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat întârzierea procedurilor şi a luării unei decizii în justiţie după ancheta începută în 1990 şi trimiterea în judecată în 1997 a generalilor Stănculescu şi Chiţac. În 2000, generalii au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare, iar un an mai târziu procurorul general al României a făcut un recurs în anulare şi procesul s-a rejudecat. Abia în 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat pe cei doi generali la câte 15 ani de închisoare.

"În timpul acestor proceduri, examinarea cauzei de către instanţele judecătoreşti a fost în mod repetat întreruptă", se arată în decizia CEDO. Magistraţii de la CEDO au decis despăgubirea a 65 de timişoreni cu câte 5.000 de euro şi a altor şapte cu câte 3.500 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor