Victor Ponta îl îndeamnă pe preşedintele Băsescu să-l renumească în funcţia de premier (Reuters)

Câştigătorul alegerilor din România, Victor Ponta, l-a îndemnat miercuri pe inamicul său nr. 1, preşedintele Traian Băsescu, să-i recunoască victoria şi să-l renumească în funcţia de premier pentru a împiedica ţara să se cufunde din nou în turbulenţe politice, relatează Reuters.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.12.2012

Câştigătorul alegerilor din România, Victor Ponta, l-a îndemnat miercuri pe inamicul său nr. 1, preşedintele Traian Băsescu, să-i recunoască victoria şi să-l renumească în funcţia de premier pentru a împiedica ţara să se cufunde din nou în turbulenţe politice, relatează Reuters.

'Mă aştept ca preşedintele Băsescu să respecte Constituţia şi voinţa românilor', a declarat Ponta pentru Reuters, care a răspuns în scris întrebărilor adresate de agenţie. 'Dacă alege o cale diferită, ameninţă România cu instabilitatea într-un moment foarte delicat'', a precizat Ponta.

Uniunea Social-Liberală (USL) de centru-stânga a lui Victor Ponta a obţinut două treimi din locurile din Parlament în scrutinul de duminică, dar este blocată într-o luptă pentru putere cu Băsescu, fost căpitan de navă care spune lucrurilor pe nume şi care a declarat că nu îl va mai numi din nou pe avocatul de 40 de ani.

Orice impas în formarea viitorului guvern ar putea lăsa România, care se zbate din greu să iasă dintr-o recesiune profundă, fără cârmă săptămâni întregi şi ar putea amâna discuţiile pentru un nou fond de salvare de la FMI, odată ce va expira acordul de precauţie de 5 miliarde de euro la începutul anului viitor.

Reuters aminteşte că USL a încercat să-l suspende pe preşedintele Băsescu în luna iulie, acuzându-l de depăşirea atribuţiilor sale, atrăgându-şi critici aspre din partea UE pentru subminarea statului de drept şi lăsându-i pe cei doi politicieni ''la cuţite''.

Impasul a ridicat semne de întrebare cu privire la politică iar moneda naţională este la numai aproximativ 2% de recordul cel mai scăzut în raport cu euro, în timp ce costurile îndatorării au crescut în ultima lună.

Înainte de alegeri, Ponta a fost deja al treilea premier din acest an. Protestele de stradă împotriva austerităţii şi corupţiei într-o ţară în care 3% din oameni trăiesc cu mai puţin de 40 de dolari pe zi au contribuit la răsturnarea predecesorilor săi.

Potrivit Reuters, deşi Băsescu şi-a atenuat uşor limbajul la adresa lui Ponta, el nu a făcut niciun comentariu clar despre cine ar putea numi ca premier. Analiştii spun că ar putea încerca să susţină că USL este o alianţă mai degrabă decât un partid unic şi poate alege pe altcineva din grupare într-o încercare de a o diviza.

Ponta a afirmat că alianţa USL formată din stânga, liberali şi conservatori este 'unită, lucidă şi coerentă' în pofida ideologiilor sale diferite şi se va focaliza asupra unui nou acord cu FMI.

Purtătorul de cuvânt al lui Băsescu a declarat că preşedintele va respecta Constituţia în numirea viitorului premier şi a făcut apel la toţi parlamentarii să nu mai încerce să-l preseze. Băsescu va avea discuţii cu partidele în următoarele zile înainte de a face o numire.

Având în vedere victoria clară de duminică, relevă Reuters, va fi dificil pentru el să numească altă persoană decât Ponta, fără a părea că subminează Constituţia şi statul de drept, fapt care ar putea determina USL să încerce să-l suspende din nou pe preşedinte.

În conformitate cu legislaţia românească, actualul guvern Ponta rămâne la putere până când noul cabinet este aprobat de Parlament. Două încercări nereuşite de a forma un guvern în termen de 60 de zile de la prima numire vor declanşa în mod automat alegeri anticipate.

România a solicitat ajutorul FMI, în 2009, după ce economia s-a prăbuşit şi, deşi în prezent se află pe un teren mai solid, acordul este o reasigurare importantă pentru investitori. Deficitul bugetar va scădea sub 3% din PIB în acest an, dar FMI a criticat ţara pentru că nu reuşeşte să impună reforme pe termen lung, cum ar fi privatizările şi utilizarea fondurilor europene.

'Ne-am respectat şi vom continua să respectăm acordurile noastre internaţionale. Mă aştept la o discuţie foarte constructivă cu FMI', a spus Ponta.

Ponta a afirmat că guvernele conduse de aliaţii lui Băsescu din Partidul Democrat Liberal (PDL), care au fost la guvernare până la moţiunea de cenzură din Parlament din aprilie, au avut un 'efect brutal' asupra societăţii, în contextul în care măsurile de austeritate au inclus reduceri salariale şi creşterea impozitelor pe vânzări.

'Guvernul PDL a avut un efect brutal asupra societăţii, în special având în vedere că nu au existat studii de impact înainte de orice decizie majoră şi nu a fost un guvern responsabil în opinia mea', a spus el.

Analiştii se aşteaptă ca economia să crească cu doar 0,4% în acest an, dar premierul a promis să menţină stabilitatea fiscală şi a declarat că promisiunile preelectorale de a reduce impozitele vor fi puse în aplicare în mod responsabil în mandatul său de patru ani.

'Avem obiective ambiţioase, dar ele se bazează pe estimări corecte şi prognoze bine măsurate', a subliniat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor