Victor Ponta îl felicită pe Fenechiu pentru privatizarea CFR
alte articole
La scurt timp după anunţarea câştigătorului licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă, Victor Ponta a declarat presei că este bucuros de faptul că licitaţia a fost câştigată de un investitor român, neuitând să adauge că "şi investitorii străini sunt bine veniţi".
De la "Sărbătoarea verii 2013", unde participă joi în calitate de invitat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, premierul a ţinut să îi felicite pe ministrul Fenechiu şi pe echipa dânsului pentru modul în care a decurs licitaţia pentru CFR:
"Cred că astăzi e un rezultat foarte bun şi-l felicit pe Relu Fenechiu şi întreaga echipă de la Ministerul Transporturilor. De altfel, domnul ministru Fenechiu şi-a îndeplinit cele două sarcini importante pe care le avea pentru acest început de an - şi anume deblocarea programului operaţional de transporturi şi ducerea cât mai departe, până la finalizare, a procedurii de privatizare.
Astăzi s-au respectat toate condiţiile legale şi mă bucur că în sfârşit s-a lămurit toată lumea, inclusiv cei din presă, care spuneau că nu ştiu ce am făcut în timpul procedurii, că am transferat datorii în creanţe", a mai declarat Ponta.
Premierul s-a declarat mulţumit şi de preţul pe care statul român l-a obţinut pentru CFR Marfă şi a reiterat faptul că privatizarea nu a fost făcută "doar de dragul FMI" ci a reprezentat un demers absolut necesar, având în vedere că societatea intrase "într-un dezastru financiar".
"Statul român nu poate să finanţeze companiile de stat, pentru că ar fi ajutor de stat. Singura variantă acceptată de CE era la momentul privatizării să convertim creanţele în acţiuni, altfel n-aveam voie să băgăm niciun leu în CFR Marfă şi atunci, cu un investitor privat, despre care vă spun sincer că mă bucur că e român - n-am nimic cu investitorii străini, sunt bine veniţi şi e foarte bine să vină -, dar cred că e foarte bine să avem şi învestitori români. Nu e un escroc cu genţi de bani cash, este o firmă mare, contributoare la bugetul de stat şi cu vreo 10.000 de angajaţi", a afirmat Victor Ponta.
Preţul obţinut a fost bun, a mai declarat premierul. "Este vorba de negocierile privind investiţiile şi locurile de muncă care se păstrează şi de plata preţului pentru acţiuni - 200 de milioane este un preţ bun.
Pentru ca procedura de privatizare să fie finalizată mai e necesar avizul Consiliului Concurenţei aşa că premierul preferă să fie, după cum o declară chiar dânsul, "prudent."