Este aşteptat verdictul în privatizarea CFR Marfă

(photos.com)
Epoch Times România
20.06.2013

Salariaţii companiei pichetează Ministerul Transporturilor pentru păstrarea locurilor de muncă şi a obiectului de activitate.

În timp ce salariaţii CFR Marfă protestează împotriva privatizării companiei, Comisia de Privatizare din Ministerul Transporturilor a deschis, joi, oferta depusă de singurul investitor interesat de privatizarea CFR Marfă – Grup Feroviar Român. Ministrul Transportului, Relu Fenechiu urmează să anunţe dacă Grup Feroviar Român (GFR) este ofertantul adjudecatar.
Oferta în plic a GFR conţine documentele de participare pentru licitaţie şi oferta financiară, potrivit procedurii prevăzute în procesul de privatizare a companiei CFR Marfa.
Licitaţia pentru vânzarea a 51% din acţiunile companiei porneşte de la 180 milioane de euro. GFR a făcut dovada deţinerii sumei necesare preluării CFR Marfă, prin scrisorile de bonitate şi garanţie primite de la Raiffeisen Bank Austria. Potrivit proprietarului companiei, Gruia Stoica, suma provine din surse proprii şi bancare, finanţarea bancară având ponderea majoritară.
Salariaţii CFR Marfă critică preţul mic pentru care se vinde compania şi cer ca în contractul de privatizare să fie introduse clauze specifice, precum menţinerea obiectului de activitate al companiei pentru minim zece ani şi a locurilor de muncă cel puţin trei ani, potrivit declaraţiei lui Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă. Reprezentanţii angajaţilor s-au întâlnit cu ministrul Relu Fenechiu în cursul zilei de ieri, dar au decis continuarea protestelor, până la soluţionarea doleanţelor.
Referitor la bonitatea societăţii GFR, Grupul Grampet, din care face parte GFR a înregistrat anul trecut afaceri de peste 420 milioane euro, din care 215 milioane de euro pe transporturile de marfă – doar pentru GFR şi filialele din România, exceptând filialele externe, potrivit declaraţiei omului de afaceri. Grupul este considerat cel mai mare jucător privat din sectorul transportului feroviar din România şi unul dintre principalii competitori din Europa Centală şi de Sud-Est.
Iniţial Grup Feroviar Român şi Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH & Co KG au depus oferte preliminare, neangajante şi comentarii asupra contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni, conform Anunţului şi Dosarului de Prezentare. Cu o zi înaintea deschiderii ofertelor, asocierea Transferoviar Grup – Donau Finanz GMBH & Co KG a decis să stopeze demersurile de achiziţionare a pachetului majoritar al CFR Marfă şi a anunţat că va contesta procedura de privatizare.

Şi americanii de la OmniTRAX au anunţat că vor contesta acest proces, după ce compania a fost respinsă de Comisia de privatizare a MT pe motiv că plicul depus nu conţinea oferta preliminară şi neangajantă şi nici comentariile asupra contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni, necesare pentru acea etapa. Reprezentanţii OmniTRAX au motivat că au solicitat în mod repetat prelungirea perioadei de audit la 45 de zile pentru analiza informaţiilor şi pentru formularea ofertei.

Aceasta este a doua încercare de privatizare a CFR Marfă. Prima dată toate ofertele au fost respinse ca fiind incomplete, potrivit ministrului Transporturilor. Societatea Grup Feroviar Român este deţinută de Gruia Stoica şi Vasile Didilă. Compania prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar.

GFR administrează 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Premierul Victor Ponta şi-a asumat public, în Guvern, responsabilitatea privatizării CFR Marfă şi i-a spus ministrului Transporturilor că nu are de ce sa îl critice, deoarece inclusiv transformarea datoriilor în acţiuni era introdusă de la început în procedură, “altfel nu venea nimeni” la licitaţie. “Vreau să spun public că nu mă sustrag de responsabilitate, am ştiut tot timpul procedura, şi termenele foarte scurte – poate ca o companie americană e nemulţumită, dar nu le-am stabilit chiar noi, aşa, de capul nostru, acele termene, “, a afirmat miercuri Ponta, la începutul şedinţei de guvern.
Privatizarea CFR Marfă reprezintă o precondiţie solicitată de experţii Fondului Monetar Internaţional. Guvernul îşi asumă faţă de FMI desemnarea câştigătorului licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă, una dintre principalele solicitări ale instituţiei financiare, nu şi finalizarea tranzacţiei, arătând că operaţiunea depinde de îndeplinirea tuturor condiţiilor din contract. Guvernul promite FMI, în scrisoarea de intenţie transmisă săptămâna trecută, înainte de decizia finală din board-ul Fondului că va încerca să desemneze un câştigător al licitaţiei pentru CFR Marfă la 21 iunie, cu puţin înainte de reuniunea board-ului FMI.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor