Grup Feroviar Român, declarat câştigător în competiţia pentru privatizarea CFR Marfă

Compania Grup Feroviar Român a câştigat cursa pentru preluarea CFR Marfă, pentru suma de aproape 202 milioane de euro. Contractul va putea fi semnat săptămâna viitoare, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
(photos.com)
Epoch Times România
20.06.2013

Compania Grup Feroviar Român a câştigat cursa pentru preluarea CFR Marfă, pentru suma de aproape 202 milioane de euro. Contractul va putea fi semnat săptămâna viitoare, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

"După şapte ore de negocieri pot să vă anunţ că a ieşit fumul alb. Astăzi putem declară un câştigător în competiţia de privatizare a CFR Marfă, Grup Feroviar Român", a declarat ministrul Transporturilor.

Grup Feroviar Român a oferit 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR. În plus, Grup Feroviar şi-a asumat investiţii de 900 milioane lei în CFR Marfă, la care se adaugă 1,5 milioane euro investiţii în mediu.

Licitaţia pentru vânzarea a 51% din acţiunile companiei a pornit de la 180 milioane de euro. GFR a făcut dovada deţinerii sumei necesare preluării CFR Marfă prin scrisorile de bonitate şi garanţie de la Raiffeisen Bank Austria. Proprietarului companiei, Gruia Stoica, a declarat că suma provine din surse proprii şi bancare, finanţarea bancară având ponderea majoritară.

GFR va plăti integral suma de 202 milioane, după ce ministerul a respins cererea de plată în rate, iar contractul va fi semnat cel mai probabil săptămâna viitoare, conform ministrului Fenechiu.

Referitor la contestaţiile făcute de OmniTRAX şi Transferoviar Grup, Fenechiu a declarat că în opinia consultanţilor juridici ai ministerului, acestea nu au o nici un temei pentru a fi luate în considerare.

"Timpul scurt a fost impus tuturor companiilor şi a fost impus de la începutul privatizării. Nu e un motiv pentru anularea procesului", a afirmat el.

Călin Mitică, patronul Transferoviar, a declarat joi că Grup Feroviar ar fi trebuit descalificat de Ministerul Transporturilor, relatează r/News. Omul de afaceri a declarat că, în cazul în care privatizarea va avea finalitate, atunci compania pe care o patronează va face plângere la Comisia Europeană.

Guvernul s-a angajat în faţa organismelor financiare internaţionale să anunţe câştigătorul procesului de privatizare a CFR Marfă până în 20 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor