Incendiu la Rahova. 67 deţinuţi evacuaţi, 11 gardieni ajung la spital
alte articole
UPDATE: Poliţia a declanşat o anchetă în cazul incendierii de la Rahova.
"Cu privire la incendiul produs în seara de 3 iulie 2016, la Penitenciarul Rahova, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, prin Secţia 19 Poliţie, a demarat cercetări sub aspectul savârşirii infracţiunii de distrugere calificată, faptă prevăzută şi pedepsită de art.254 alin.2 Cod Penal.
A fost efectuată cercetarea la faţa locului şi urmează să fie stabilite cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest eveniment.", informează Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
***
Peste 60 de deţinuţi au fost evacuaţi, duminică seară, din celulele Penitenciarului Rahova, iar 11 gardieni au fost duşi la spital, fiind intoxicaţi cu fum, după ce a izbucnit un incendiu.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor precizează că deţinuţii au fost evacuaţi preventiv, pentru a se preveni intoxicarea acestora cu fum iar după stingerea incendiului, aceştia au fost readuşi în celule.
Potrivit stiripesurse.ro, incendiul s-a stârnit în jurul orei 22, când un deţinut a dat foc încăperii în care îşi execută pedeapsa. Informaţia a apărut abia în această dimineaţă şi se vehiculează că ANP ar fi încercat să muşamalizeze totul, arată sursa citată.
Deţinutul, care şi-a incendiat celula, era cazat singur. Acesta este internat la una dintre secţiile penitenciarului Rahova. Incendiul a fost stins cu găleţi cu apă, a declarat soţia unui deţinut pentru Antena3.
Reamintim că penitenciarul Rahova a reajuns recent în centrul atenţiei, după ce în presă a apărut o scrisoare deschisă, semnată de doi deţinuţi care atrag atenţia Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei asupra numărului mare de deţinuţi care mor în penitenciare, dar şi asupra condiţiilor foarte grele din celule.
"De-a lungul timpului am fost martori la nepăsarea şi dezinteresul cadrelor din penitenciare şi a celor care ar fi trebuit să acorde un prim ajutor celor cu nevoi urgente, şi, din cauza lipsei unei intervenţii imediate sau a inexistenţei acestora, oamenii au murit şi vor muri în continuare în aceste condiţii… Din câte cunoaştem noi, în anul 2016 şi până în prezent, guvernul a emis 42 ordonanţe de urgenţă, printre care cea privind câştigul ca urmare a elaborării de lucrări ştiiţifice în penitenciare şi cea privind posibilitatea ca un procuror fără autorizare de la judecător poate obliga orice autoritate publică (băncile) să divulge toate informaţiile cu caracter personal. (Noi considerăm că amândouă vor fi declarate neconstituţionale) D-na Ministru Raluca Prună, ce poate avea un caracter mai urgent, salvarea de vieţi omeneşti sau un câştig de 20 de zile obţinut pentru scrierea de lucrări ştiinţifice ??? Nu vă sfiiţi să daţi un răspuns…pentru că pentru noi este important răspunsul dvs.", scriu cei doi deţinuţi.
În finalul scrisorii, aceştia întreabă retoric, oficialii români: "Oare câţi deţinuţi mai este nevoie să moară în penitenciare pentru ca cineva să schimbe ceva în acest sistem? Şi cine va răspunde vreodată, cu adevărat, pentru cei 837 deţinuţi morţi în ultimii opt ani, în penitenciarele din România??"