Procesul celor patru deţinuţi politic amânat. Reprezentanţi ai SUA şi UE monitorizează procesul
alte articole
Judecătoria Centru de la Chişinău a fost din nou luată cu asalt de oamenii care s-au adunat să susţină cele patru persoane reţinute după protestul din 24 aprilie curent. Mulţimea adunată în faţa Instituţiei Judecătoreşti scanda în continuu „Ruşine”, „Vrem justiţie corectă”, „Libertate”, „Libertate protestatarilor”, „Jos Plahotniuc” şi „Jos dictatura”.
Unul dintre protestatari a declarat că, ajuns în faţa judecătoriei a văzut „două autobuze şi am numărat 65 de poliţişti pentru patru protestatari nevinovaţi. Iaca unde se duc banii noştri. Aici în locul lor trebuie să stea Plahotniuc, Voronin. Trebuie să fim uniţi, iar aceşti oameni trebuie să fie eliberaţi”.
Reprezentantul Platformei Demnitate şi Adevăr, Liviu Vovc , despre care se ştie că îi susţine pe cei patru tineri reţinuţi chiar din prima zi, a venit din nou să ceară eliberarea deţinuţilor, întrucât afirmă tânărul, „nu există probe, judecată nu are de unde să fie”.
Din cauză că unul din avocaţii celor patru deţinuţi politic nu s-a prezentat, şedinţa de judecată a fost amânată pentru ziua de sâmbătă, 2 iulie la ora 10:00. Alexandru Pănuţă, una din cele patru persoane reţinute, care se află în arest la domiciliu, a menţionat că nu-şi pierde speranţa că „justiţia va trece pe făgaşul corect şi ne va face un proces echitabil”. Celălalt deţinut, aflat de asemenea în arest la domiciliu, Ion Matasevici susţine că „la noi în ţară ne putem aştepta la orice. Acei judecători despre care se ştie că au bogăţii foarte mari, dacă sunt găsiţi vinovaţi primesc 6.000 lei (MDL - n.r.) amendă, dar noi am ieşit la protest ca să trăim în ţara asta mai bine şi am fost arestaţi pentru 30 de zile”.
Notabil este faptul că pentru a monitoriza acest caz, la Judecătoria Centru au venit mai mulţi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice străine, printre care reprezentanţi ai ambasadei Statelor Unite, ofiţerul politic al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Mindaugas Kacerauskis, precum şi consilierul Ambasadei Franţei, Jeremie Petit.
„Am venit la acest proces pentru că noi urmărim cu mare atenţie toate evenimentele din domeniul libertăţii de exprimare şi protestare. Eu cred că pentru Uniunea Europeană este foarte important ca justiţia să acţioneze într-un mod echitabil şi transparent pentru toţi cetăţenii din Republica Moldova. Cred că în statele din UE nimeni nu ar fi fost arestat pentru acest fel de manifestare. În Franţa, de exemplu manifestările sunt un pic mai conflictuale decât în RM dar de obicei, poliţia şi Instituţiile de drept reacţionează cu mai multă restricţie. Acum noi vrem ca acest proces să fie unul transparent şi credibil”, a declarat Petit.