Victimele represiunilor staliniste, comemorate duminică la Chişinău
alte articole
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat duminică la o ceremonie de comemorare a victimelor represiunilor regimului comunist, desfăşurată în scuarul Gării din capitală, informează Moldpres cu referire la Serviciul de presă al Preşedinţiei. Şeful statului, însoţit de consilieri prezidenţiali, a depus flori la Monumentul victimelor deportărilor staliniste.
La eveniment au participat prim-ministrul Iurie Leancă, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, deputaţi, miniştri, reprezentanţi ai societăţii civile, supravieţuitori ai deportărilor şi urmaşi ai acestora.
Preşedintele Nicolae Timofti a declarat: „Suntem aici, astăzi, pentru a comemora victimele unei mari tragedii din istoria neamului nostru - deportarea în masă de către regimul sovietic a celor mai buni şi mai demni dintre noi. Se împlinesc 65 de ani de la ziua neagră de 6 iulie 1949, când a avut loc cel de-al doilea val al deportărilor în masă. Peste 35.000 de bărbaţi, femei, bătrâni şi copii, printre care şi bunelul meu, precum şi alţi membri ai familiei mele, au fost ridicaţi de la casele lor pentru a fi urcaţi în vagoane şi strămutaţi forţat în Siberia şi Kazahstan. Cuvintele nu au capacitatea să transmită ororile şi umilinţele la care au fost supuşi acei oameni.”
„Al doilea val de deportări din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, prin formele de efectuare, numărul de deportaţi şi mai ales consecinţele sale a constituit apogeul terorii în masă declanşate de regimul sovietic pe teritoriul dintre Prut şi Nistru. Operaţiunea a fost planificată de organele de represiune ca o operaţie militară împotriva populaţiei civile. Trimişii unei puteri străine, cu steluţă roşie cu seceră şi ciocan pe epoleţi, ne-au exterminat atunci elita, din care făceau parte preoţi, proprietari de pământ, ingineri, doctori, militari, învăţători. Tragedia din 1949 înseamnă nu doar deportări a zeci de mii de persoane, ci şi deposedarea abuzivă a ţăranilor de proprietate, înregimentarea lor forţată în colhozuri şi destrămarea multor familii... Datoria noastră este să păstrăm vie amintirea celor care timp de aproape jumătate de secol au îndurat politicile de asuprire prin deznaţionalizare, înfometare şi deportare. Ştiu că printre cei care au avut de suferit se numără şi apropiaţi ai dumneavoastră. Avem obligaţia morală să-i purtăm totdeauna în suflet pentru că, doar recuperând memoria şi spunând adevărul, vom putea construi un viitor mai sigur şi mai demn pentru copiii şi nepoţii noştri. În Republica Moldova, unde facem reformele necesare pentru edificarea unui stat de drept, victimele deportării şi urmaşii lor trebuie repuşi în drepturile lor morale şi patrimoniale”, a mai precizat şeful statului.
Potrivit lui Timofti, „doar o societate democratică, în care sunt respectate libertăţile şi drepturile omului, ne poate proteja de repetarea unor asemenea tragedii, posibile doar în cadrul unor regimuri totalitare, iar procesul de integrare europeană al ţării noastre reprezintă cel mai demn omagiu pe care îl poate aduce generaţia noastră victimelor represiunilor comuniste”.
Cuvintele nu au capacitatea să transmită ororile şi umilinţele la care au fost supuşi acei oameni
Precizăm că duminică s-au împlinit 65 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste, care a avut loc în Basarabia şi Bucovina de Nord, anexate de Uniunea Sovietică pe 28 iunie 1940. Autorităţile comuniste pe 6 iulie 1949 au strămutat forţat în Rusia şi Kazahstan peste 35.000 de persoane.
Numărul total al victimelor represiunilor comuniste, în urma celor trei valuri de deportări (iunie 1941, iulie 1949 şi aprilie 1951), este estimat de istorici la aproximativ 100.000 de persoane.