Vicepreşedintele CSM spune că numirea Liei Savonea la ÎCCJ s-a făcut cu încălcarea legii

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Claudiu-Constantin Sandu, a declarat că CSM a declanşat procedura de ocupare a funcţiei de preşedinte al Înaltei Curţi prin încălcarea legii. Postul respectiv a fost ocupat de Lia Savonea, judecătoare percepută de o parte din opinia publică drept lider al grupării antireformiste din CSM, fiind asociată cu susţinerea modificărilor controversate aduse legilor justiţiei şi promovarea unor procurori şi şefi de inspecţii considerate instrumente de presiune asupra magistraţilor incomozi.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avut, miercuri, în cadrul şedinţei plenului, o serie de reacţii în legătură cu măsurile ce ar urma să fie implementate de Guvern în ceea ce priveşte sistemul judiciar, acuzând printre altele, o campanie de „linşaj” împotriva magistraturii. Ulterior, vicepreşedintele CSM, procurorul Claudiu-Constantin Sandu, a susţinut că nu este vorba despre un linşaj, în condiţiile în care de mai mulţi ani rezultatele muncii magistraţilor conduc, în cele mai multe cazuri, „la salvarea inculpaţilor de rang înalt de la pedeapsa penală”, scrie Newsweek.
De asemenea, Claudiu-Constantin Sandu a mai spus că CSM a încălcat legea atunci când a demarat, înainte de termenul legal, procedura de numire a unui nou preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
„Ar trebui să vedem şi bârna din ochiul nostru înainte să vedem paiul din ochiul vecinului. (...) Nu ştiu dacă acest Consiliu este cel mai îndreptăţit să critice sau să vorbească despre încălcarea legii, în condiţiile în care a declanşat procedura de ocupare a funcţiei de preşedinte al Înaltei Curţi prin încălcarea legii. S-a vorbit despre un linşaj la adresa magistraţilor. Nu sunt de acord cu acest termen, nu se poate spune că este un linşaj, în condiţiile în care de ani de zile rezultatele muncii noastre conduc, în cele mai multe cazuri, la salvarea inculpaţilor de rang înalt de la pedeapsa penală. Este normal ca în cadrul societăţii să existe o puternică dezamăgire faţă de activitatea magistraţilor, chiar dacă ne convine sau nu acest lucru, pentru ca aceasta este realitatea”, a afirmat vicepreşedintele CSM.