Vicepreşedintele BCR Banca pentru Locuinţe: Nu avem niciun credit neperformant
BCR Banca pentru Locuinţe (BpL) nu a înregistrat, în 2012, niciun credit neperformant, a declarat miercuri vicepreşedintele BCR BpL, Carmen Schuster.
Potrivit rezultatelor financiare până la finalul anului trecut, BCR BpL a înregistrat o creştere de 11 ori a creditării şi de peste 60% a depozitelor atrase.
"Există mai multe motive pentru care apar aceste rezultate bune. În primul rând am fost extrem de precauţi în zona de creditare. În al doilea rând clienţii noştrii sunt clienţi speciali deoarece ei economisesc mai întâi, pe urmă intră în perioada de creditare. În perioada de economisire, clienţii se acomodează cu acest fenomen de a renunţa în fiecare lună la o anumită sumă de bani. Fiind deja clienţi care s-au acomodat acum această idee şi care au o anumită uzanţă în a-şi gestiona fondurile financiare, în perioada de creditare, ei pur şi simplu continuă cu această uzanţă, şi bineînţeles, nu percep creditarea ca pe o îngrădire a fondurilor lor financiare", a explicat Carmen Schuster.
Potrivit vicepreşedintelui BCR BpL, sistemul de economisire-creditare, pe pieţele din Austria sau Germania, a confirmat, în timp, că acei clienţi care au o fază premergătoare de economisire foarte bună şi se obişnuiesc cu ideea economisirii lunare, sunt clienţi extrem de disciplinaţi şi în faza de creditare.
"Ne bucurăm că portofoliul nostru de clienţi este unul foarte bun. Pe de altă parte suntem o bancă încă foarte tânără, dar cred că ne vom menţine această calitate a portofoliului pentru că şi în alte ţări, cum este Austria sau Germania, s-a constatat că acei clienţi care au o fază premergătoare de economisire foarte bună şi se obişnuiesc cu ideea economisirii lunare, sunt clienţi extrem de disciplinaţi şi în faza de creditare", a adăugat Carmen Schuster.
Obiectivul BCR Banca pentru Locuinţe, în 2013, priveşte extinderea creditării, a precizat vicepreşedintele BCR BpL, Carmen Schuster.
"Noi suntem o bancă de economisire creditare care există deja de patru ani pe piaţă. Banca aceasta a fost fondată pentru a susţine dezvoltarea fondului locativ şi ne dorim să o facem atât prin economisire, cât şi prin creditare. Acum suntem în perioada în care contractele noastre de economisire creditare au devenit mature şi intră în faza în care pot fi repartizate şi pot fi introduse în zona de amenajări locative", a mai spus Carmen Schuster.
BCR Banca pentru Locuinţe acordă finanţare pentru investiţii în domeniul locativ, precum: modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau constituirea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ. Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ pot fi încheiate cu BCR BpL direct în agenţiile Băncii Comerciale Romane (BCR), precum şi prin reţeaua de distribuţie proprie a BCR BpL, respectiv prin forţa directă de vânzare şi prin partenerii BCR BpL.
„Sistemul de economisire-creditare este perceput de clienţi din ce în ce mai atractiv prin beneficiile cumulate ale etapelor sale, respectiv prin câştigurile obţinute în faza de economisire, dar şi de posibilitatea de a obţine un credit avantajos, în lei, cu dobândă mică şi fixă pe toată perioada derulării sale. Sistemul este foarte stabil, nu este afectat de riscul valutar, dobânzile nu fluctuează, ratele creditului sunt fixe pe toata perioada contractului, ceea ce constituie avantaje majore pentru românii care îşi fac planuri pe termen mai lung pentru îmbunătăţirea confortului locativ”, a declarat Carmen Schuster, vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.
La BCR Banca pentru Locuinţe, clienţii care doresc să îşi cumpere o locuinţă sau un teren, să îşi renoveze, să îşi modernizeze sau să îşi reabiliteze termic locuinţele, au economisit suma minimă necesară pentru obţinerea unui credit locativ, dar nu au vechimea necesară pentru a ajunge la repartizarea contractelor de economisire-creditare, pot sa opteze pentru un credit intermediar – de asemenea în lei, tip punte, cu dobândă fixă de 7% pe an. Când clientul întruneşte condiţiile de vechime necesare repartizării contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transformă în credit locativ, cu dobândă fixă de 5% sau 6% pe an pe toată perioada contractului.