Vicepreşedintele american: SUA cere Rusiei să fie responsasbilă pentru acţiunile ei

SUA va continua să considere Rusia responsabilă pentru acţiunile ei, susţine vicepreşedintele Mike Pence, deşi preşedintele american Donald Trump urmăreşte relaţii mai bune cu Moscova.
Vicepreşedintele american Mike Pence. (Getty Images)
Andrei Popescu
19.02.2017

În primul său discurs major privind politica externă, vicepreşedintele Mike Pence s-a adresat sâmbătă în oraşul german München aliaţilor europeni ai Washingtonului: “SUA va continua să ceară Rusiei să-şi asume responsabilitatea, chiar dacă urmărim să găsim un nou teren comun în privinţa căruia, după cum ştiţi, preşedintele Trump consideră că poate fi găsit”.

Participând la Conferinţa de Securitate din München, Pence a acuzat Rusia de “retrasare cu forţa a graniţelor internaţionale”.

El a precizat că Washingtonul va cere ca Rusia să onoreze acordul de pace de la Minsk încheiat în februarie 2015 pentru a soluţiona conflictul din estul Ucrainei – care a izbucnit în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

În aprilie 2014, guvernul ucrainean a lansat operaţiuni militare pentru a anihila protestele separatiste pro-Rusia din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk. Conflictul a provocat până acum moartea a peste 9.500 de persoane şi rănirea a peste 21.000, conform ONU. Acordul de la Minsk a ajutat la reducerea violenţelor, dar nu a reuşit să pună capăt conflictului.

Relaţiile dintre Occident şi Rusia s-au tensionat de la izbucnirea conflictului ucrainean. Occidentul a impus o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, acuzând ţara că a intervenit în situaţia din Ucraina şi în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Totuşi, preşedintele rus Vladimir Putin a negat acuzaţiile şi învinuieşte Occidentul pentru vărsarea de sânge în Ucraina.

În timpul Conferinţei pentru Securitate din München, vicepreşedintele american a asigurat statele membre ale NATO, “în numele preşedintelui Trump”, că Washingtonul susţine cu tărie NATO, adăugând că SUA va fi fermă în privinţa angajamentului său “pentru alianţa noastră transatlantică”.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump a numit în mai multe rânduri NATO ca fiind o “alianţă învechită” şi “inutilă”, şi a cerut reformarea sa. Acum, vicepreşedintele american Pence şi secretarul american al Apărării Jim Mattis – care a efectuat o vizită în Europa – par să se concentreze mai mult pe forţarea aliaţilor să respecte cerinţele NATO în privinţa cheltuielilor pentru apărare.

“Preşedintele american se aşteaptă ca aliaţii noştri să se ţină de cuvânt, să îndeplinească această sarcină şi, pentru majoritatea [aliaţilor], acest lucru înseamnă că a sosit timpul să facă mai mult”, a adăugat Pence.

În plus, Pence a declarat că Trump va menţine relaţii strânse cu Europa, în timp ce, de asemenea, va creşte în mod semnificativ cheltuielile militare în SUA.

“Soarta Statelor Unite şi cea a Europei sunt interconectate. Bătăliile voastre sunt şi ale noastre. Succesul vostru este succesul nostru. Şi, în cele din urmă, păşim împreună spre viitor”.

Trump a lăudat în mod constant votul britanicilor în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană. Politicile sale controversate asupra Europei, l-au împins pe preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, să avertizeze miniştrii finanţelor din zona euro cu privire la administraţia Trump.

La începutul acestei luni, Dijsselbloem a declarat că Eurogrup se confruntă cu riscuri “în ceea ce priveşte noua administraţie din SUA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor